H E T   J A A R   2 0 0 0

EMOTIE IN NIEUWS EN SPORT
 

Macabere moord in Groningen

GANZEDIJK - Negen jaar lang is hij ermee weg gekomen, maar nadat een dragline de botten van zijn vrouw in de achtertuin heeft opgegraven kan schrijver Richard Klinkhamer niet langer ontkennen dat hij haar heeft vermoord.

In maart 1991 verdween zijn 43-jarige vrouw Hannelore spoorloos. In het Groningse buurtschap deden meteen geruchten de ronde dat de excentrieke Klinkhamer haar had omgebracht.

Richard KlinkhamerDe politie arresteerde hem destijds. Rechercheurs namen slagersmessen, vleeshaken en zelfs een gehaktmolen mee. De tuin werd doorzocht met prikstokken en met honden. Een F16 met infraroodapparatuur vond niets.

Klinkhamer, die zich graag liet voorstaan op zijn tijd in het Franse vreemdelingenlegioen, had daar geleerd geen sporen na te laten. Hij liet het lichaam verdwijnen in een 1,60 meter diepe kuil in het schuurtje achter het huis, dekte het af met puin en grond en legde er een betonvloertje overheen.

De fiets van zijn vrouw zette hij op het station in Winschoten. Tegen de politie hing hij het verhaal op dat zij na een hevige ruzie de benen had genomen en niet meer was teruggekeerd.

De drankzuchtige schrijver had in zijn achtertuin een soort tempel gebouwd waarin hij onder meer de botten van zijn huisdieren verwerkte. Op een paal bij de voordeur stond een menselijke schedel.

Het was dan ook geen wonder dat de vrouwen die reageerden op de contactadvertenties die Klinkhamer na de dood van Hannelore regelmatig plaatste, meestal binnen een kwartier weer vluchtten. Buren zagen dan hoe de aangeschoten schrijver hen vanaf het pad verwensingen nariep.

Richard Klinkhamer koketteert al die tijd met de mogelijkheid dat hij de moordenaar is. Hij schrijft onder de macabere titel Woensdag gehaktdag een boek over de moord.

Zijn uitgever brengt het echter niet op de markt. Hij zegt dat hij de details, zoals de passage waarin de moordenaar het lichaam van het slachtoffer door een gehaktmolen draait, te gruwelijk vindt. Nadat de ontknoping van de affaire veel stof doet opwaaien komt de uitgever echter terug op zijn principes. 'Pecunia non olet', oftewel geld stinkt niet, zegt hij, in de hoop op een grote oplage.

Nadat de mensen die het huis van Klinkhamer overnemen het op hun beurt weer verkopen, laten de nieuwe bewoners de extravagante tuin ontruimen. De botten van Hannelore komen boven. Klinkhamer wordt in Amsterdam gearresteerd en bekent direct.

Een luguber detail is dat de moeder van Hannelore, Maria Godfrinon-Neudenberger, op soortgelijke wijze is vermoord. In 1957 werd de vrouw op 46-jarige leeftijd in de Amsterdamse wijk Watergraafsmeer bij een ruzie door haar echtgenoot de schedel ingeslagen.

Klinkhamer wordt in september veroordeeld tot zes jaar cel. Het openbaar ministerie vindt dit te laag en gaat in hoger beroep.

Terug naar de index


Bestel online!
 

 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl