H E T   J A A R   2 0 0 0

EMOTIE IN NIEUWS EN SPORT
 

Akkoord over terugbetaling
joodse tegoeden

AMSTERDAM - De Nederlandse banken en de Amsterdamse effectenbeurs bereiken met het Centraal Joods Overleg een akkoord over de betaling van een schadevergoeding van 314 miljoen gulden voor tijdens de Tweede Wereldoorlog geroofde joodse tegoeden.

De overeenkomst wordt ook getekend door vertegenwoordigers van joodse organisaties uit IsraŽl en de VS. Tijdens de onderhandelingen heeft een belangengroep uit de VS die zich het Joods Wereldcongres noemt gedreigd met Amerikaanse sancties en met een boycot van grote Nederlandse banken.

In het bedrag is de vijftig miljoen inbegrepen die de banken al hadden toegezegd voor teruggave van geld dat is achtergebleven op joodse bankrekeningen en in kluisjes van eigenaren die de oorlog niet hebben overleefd.

Tevens zal een gedenksteen worden geplaatst bij de Lippman-Rosenthal bank in Amsterdam, die zich in de oorlogsjaren bezighield met het roven van joodse bezittingen.

Het CJO heeft in totaal voor É764 miljoen aan schadevergoeding voor tijdens de oorlog geroofde bezittingen van de banken, verzekeringen en de overheid bij elkaar gekregen. Het geld wordt onder de overlevenden en nabestaanden verdeeld. Bedragen die niet worden opgeŽist zullen tot een maximum van twintig procent voor goede doelen worden besteed.

Het bedrag wordt naar verwachting door 40.000 belanghebbenden gedeeld. Zij krijgen een bedrag van maximaal rond de 16.000 gulden. Bij de uitbetaling van de belastingvrije uitkering krijgen 70-plussers voorrang.

Terug naar de index


Bestel online!
 

 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl