H E T   J A A R   2 0 0 0

EMOTIE IN NIEUWS EN SPORT
 

Gijzeldrama op eiland Jolo

Jolo

MANILA - Het Filippijnse eilandje Jolo is het toneel van een gijzeldrama dat zich maandenlang voortsleept.

In april worden 21 mensen, onder wie tien toeristen, ontvoerd op het Maleisische vakantie-eiland Sipadan. Per boot worden zij naar Jolo gebracht. Deze onherbergzame jungle is het bolwerk van de terroristengroep Abu Sayyaf (Drager van het Zwaard), die al jaren op gewelddadige wijze strijdt voor een onafhankelijke moslimstaat in het zuiden van de overwegend katholieke Filippijnen. De rebellen zijn verantwoordelijk voor meerdere gijzelingen in de regio.

Het is Abu Sayyaf voornamelijk om geld te doen; de groep eist miljoenen aan losgeld. Onderhandelingen met de Filippijnse regering, die de zaak halfslachtig aanpakt, leveren niets op.

De gijzelaars worden onder erbarmelijke omstandigheden van schuilplaats naar schuilplaats gejaagd. Sommigen, hongerig en ziek, zijn er geestelijk zo slecht aan toe dat ze zelfmoord overwegen. Journalisten die contact met de terroristen proberen te leggen, worden eveneens gekidnapt.

Medio juli worden twee Maleisiërs en de eerste westerse gijzelaar, Renate Wallert (56), vrijgelaten. "Ik bad om de dood", zegt de Duitse over haar drie maanden lange beproeving. Daarna laat Abu Sayyaf druppelsgewijs meerdere mensen gaan.

Het losgeld, naar verluidt ruim twee miljoen per gijzelaar, wordt opmerkelijk genoeg door Libië betaald. Het lijkt erop dat dit land een goede beurt wil maken met het oog op het isolement waarin het na Lockerbie terechtkwam.

Na een nieuwe gijzelingsactie opent het Filippijnse leger medio september een grootscheepse aanval op de rebellen. In de consternatie weten twee Franse televisiejournalisten, die sinds begin juli werden vastgehouden, te ontsnappen. Zij vertellen bang te zijn geweest dat ze niet zouden vrijkomen omdat hun gijzelnemers erg gehecht aan hen waren geraakt. "Ze zeiden: Laat ons niet in de steek, anders vervelen we ons zo", aldus de Fransen.

Op Jolo heerst vanwege de gevechten tussen leger en rebellen intussen een complete chaos.

FOTO: EPA

Terug naar de index


Bestel online!
 

 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl