H E T   J A A R   2 0 0 0

EMOTIE IN NIEUWS EN SPORT
 

EURO 2000 zonder Hugo Walker

Hugo Walker

AMSTERDAM - De indringende stem van Hugo
'komt-dat-scho-o-o-ot!' Walker zal niet te horen zijn bij de wedstrijden van EURO 2000. De eigenzinnige voetbal- commentator bedankt feestelijk voor de eer omdat de NOS hem slechts twee magere EK-wedstrijdjes toebedeelt.

De 67-jarige Walker vindt SloveniŽ-JoegoslaviŽ en RoemeniŽ-Engeland duels van de B-categorie. "We konden hem niet meer bieden, want hij werkt als freelancer voor ons en de vaste mensen gaan nu eenmaal voor'', zegt een woordvoerder van de NOS. Walker: "Ik ben niet boos, ik ben droevig.''

Het Nederlandse voetbalpubliek reageert laaiend wanneer duidelijk dat men het moet doen zonder het typisch Walkeriaanse commentaar als 'Gaat zo'n bal erin, is het een goal', 'Keepertje, keepertje, wat doe je nu?!' en 'Nou, ik zou maar eens schieten, jongen!'.

Radio 538-discjockey Edwin Evers begint een actie om Walker op de buis te krijgen. Evers, bekend als de našper van onder meer Frank en Ronald de Boer, ziet een EK niet zitten zonder de Walkertjes 'Balletje breed lijkt me de beste oplossing, maar dit is natuurlijk ook niet slecht', 'Bryan Roy, technisch goed! Voor zo'n jongen kom je naar het stadion' en het penalty-commentaar 'Aanloop-scho-o-o-o-t-goal!'.

Walker, die becijfert dat hij zo'n honderd steuntelefoontjes heeft gekregen en aan wie op internet een fansite is gewijd, reageert enthousiast op de actie. Toch besluit hij om er na 32 jaar NOS maar meteen helemaal mee te stoppen.

Daarmee komt er een einde aan het tijdperk Hugo Walker, waarschijnlijk de enige voetbalcommentator die ooit onderwerp is geweest van een gepassioneerde discussie in het blad Onze Taal. Werd hem door de ene taalwetenschapper zogenaamde 'vervoegingsangst' verweten ('En het net niet kunnen intikken door die nummer acht, Edwin Vurens'), een andere taalliefhebber liet juist weten dat Walker juist 'zulke prachtzinnen kan formuleren die precies aansluiten bij de gedachtengang van de kijker'. "Want het gaat immers niet om Vurens, maar om het net niet kunnen intikken."

Terug naar de index


Bestel online!
 

 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl