H E T   J A A R   2 0 0 0

EMOTIE IN NIEUWS EN SPORT
 









Sancties tegen Haider werken averechts

Protest tegen Haider

WENEN - De Europese Unie is in alle staten omdat Oostenrijk een centrum-ultrarechtse regering krijgt. De Conservatieve ÖVP vormt een coalitie met de extreem-rechtse FPÖ van de omstreden Jorg Haider.

De Europese Unie besluit het land diplomatiek te boycotten. De regeringen van Frankrijk en België zijn het felst in hun bewoordingen. In deze landen hebben extreem-rechtse partijen ook een grote aanhang.

Nadat Haider bekendmaakt geen zitting te nemen in het kabinet en later het voorzitterschap van zijn partij neerlegt, worden de sancties versoepelt. Haider blijft wel aan als gouverneur van Karinthië.

De Europese Unie meent dat Haider aanzet tot rassenhaat. Het land wordt overspoelt met asielzoekers. Ook in Oostenrijk zijn de reacties tegen Haider fors.

De Nederlandse regering reageert voorzichtig. Premier Kok voelt niets voor een boycot van Oostenrijk als vakantieland. Hij wil de nieuwe regering eerst op haar daden beoordelen.

Ook legt hij koningin Beatrix geen strobreed in de weg als zij haar jaarlijkse wintersportvakantie in het Oostenrijkse Lech viert.

De boycot van de veertien Europese lidstaten heeft weinig om het lijf. Het blijkt beperkt tot een tijdelijke verkoeling van de relaties: niet met Oostenrijkse ministers op de groepsfoto, Oostenrijkse diplomaten bij speciale gelegenheden negeren en geen handjes schudden.

In september komt een comité van wijze mannen tot de slotsom dat de diplomatieke sancties averechts werken. Bovendien meent deze commissie dat er niets mis is met de behandeling van immigranten en vluchtelingen in het Alpenland. De 'overhaaste en onbezonnen sancties' worden daarna beeïndigd. De meeste landen hadden dat overigens al eerder op eigen gezag gedaan.

FOTO: AP

Terug naar de index


Bestel online!
 

 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl