H E T   J A A R   2 0 0 0

EMOTIE IN NIEUWS EN SPORT
 

Groenendaal pakt
wereldtitel in eigen dorp

Richard Groenendaal

SINT MICHIELSGESTEL - In zijn woonplaats Sint Michielsgestel wordt veldrijder Richard Groenendaal (28) met overmacht wereldkampioen.

Terwijl het thuispubliek het 'Brabantse nachten zijn lang' inzet en zich opmaakt voor een groot volksfeest, steigeren de Belgische fans bijna van woede. Groenendaal gaat er al in de eerste ronde vantussen. Zijn grootste concurrent is de Belg Sven Nys, die dit jaar al vrijwel elke grote koers heeft gedomineerd.

Nys rijdt echter voor dezelfde sponsor, Rabobank, als Groenendaal. Hoewel op het WK voor een dag met landenteams wordt gereden geeft de Belg voorrang aan het belang van zijn geldschieter en weigert mee te werken aan de achtervolging op Groenendaal, die vrijwel vanuit het vertrek is gedemarreerd.

De Belgische titelverdediger Mario de Clercq, die nu alleen achter de Groenendaal aan moet, is geen partij voor de Brabander. Na afloop huilt De Clercq krokodillentranen. Alsof hij een kans had gemaakt, verwijt hij Sven Nys verraad.

Nys op zijn beurt staat ook huilend op het podium. De woede van zijn landgenoten boezemt hem angst in. 'Nys belazert BelgiŽ' luidt de openingskop van de grootste krant van BelgiŽ, Het Laatste Nieuws.

Hoezeer de Belgen ook ruziŽn, een ding kunnen ze niet ontkennen. Richard Groenendaal is een terechte wereldkampioen.

Adri van der Poel levert ook een prestatie van formaat. In zijn laatste seizoen legt de 39-jarige renner beslag op de vierde plaats.

FOTO: COR VOS

Terug naar de index


Bestel online!
 

 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl