H E T   J A A R   2 0 0 0

EMOTIE IN NIEUWS EN SPORT
 









Inferno in Enschede

Ramp Enschede

ENSCHEDE - De dertiende mei is een zonovergoten dag. Niemand staat stil bij het ongeluksgetal. Miljoenen Nederlanders besluiten op hun vrije zaterdag in de tuin te eten.

Dan komt er om drie uur 's middags uur een melding over een brandje aan de Tollensstraat in Enschede.

Het blijkt veel erger. Catastrofaal! De vuurwerkopslag van het bedrijf S.E. Fireworks explodeert. De hel van vuur, moordend puin en glas verwoest ruim 400 huizen in de wijk Mekkelholt. De opslagloodsen met explosieven liggen middenin deze volksbuurt. Er zijn honderden vermisten en meer dan 500 gewonden. De nietsverhullende televisiebeelden van bewoners op de vlucht schokken de wereld.

Dagen later blijkt dat door een wonder het dodental beperkt blijft tot 21. Veel mensen kunnen net op tijd ontsnappen aan een kettingreactie van explosies die met een kracht van een raketaanval een gebied van negentien hectare met de grond gelijk maken.

Ook de brouwerij van Grolsch, die in de wijk staat, wordt voor een belangrijk deel verwoest.

Hoewel de hulp snel op gang komt, is de verwarring enorm en de ontreddering van de bewoners onbeschrijflijk.

De schade loopt in de miljarden. Na de watersnoodramp in 1953 is Het Inferno van Enschede de grootste naoorlogse verwoesting op Nederlandse bodem. Iedereen vraagt zich af hoe dit in het veilige Nederland kan gebeuren. Dagenlang is Enschede wereldnieuws.

Snel wordt duidelijk dat de gemeente uiterst onzorgvuldig met de vergunningen is omgesprongen.

FOTO: ANP

Terug naar de index


Bestel online!
 

 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl