H E T   J A A R   2 0 0 0

EMOTIE IN NIEUWS EN SPORT
 

Touwtrekken om Elian

Elian

MIAMI - Panisch van angst kijkt Elian Gonzalez (6), in de armen van de visser die hem uit zee redde, naar een federaal agent die zijn wapen om hen richt. De Amerikaanse regering besluit het Cubaanse jochie met veel machtsvertoon bij zijn familie in Miami weg te halen.

Elian wordt eind november voor de kust van Florida opgepikt nadat hij zich twee dagen aan een autoband heeft vastgeklampt. Hij heeft zijn moeder en stiefvader zien verdrinken. Het vluchtelingetje wordt zolang aan familie in Miami toegewezen. Zijn oudoom Lazaro (49) krijgt de tijdelijke voogdij.

Elian is de inzet van een bittere juridische strijd. Daarnaast roept de Cubaanse gemeenschap in Miami hem uit tot symbool van het verzet tegen het bewind van president Fidel Castro.

In de propagandaoorlog tussen beide kampen wordt geen enkel middel geschuwd. Castro spreekt dreigende taal, organiseert massabetogingen en stuurt Elians oma's naar Florida. De familie Gonzalez in Miami op haar beurt verspreidt een video waarin het jochie laat weten absoluut niet terug naar zijn geboorteland te willen. Hij wekt de indruk dat hij wordt gesouffleerd.

De regering, die vindt dat Elian bij zijn vader thuishoort, raakt haar geduld met de familie in Miami kwijt. Tijdens een bliksemactie wordt Elian meegenomen en na vijf maanden met zijn vader Juan Miquel herenigd. Een maand later, wanneer alle juridische mogelijkheden zijn uitgeput, keren zij naar Cuba terug.

FOTO: AP

Terug naar de index


Bestel online!
 

 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl