H E T   J A A R   2 0 0 0

EMOTIE IN NIEUWS EN SPORT
 

Chinezen in horrortruck

DOVER - Achtenvijftig Chinezen die dachten een nieuw bestaan op te bouwen, sterven een gruwelijke verstikkingsdood in een Nederlandse truck met tomaten waarmee ze Groot-BrittanniŽ worden binnengesmokkeld. Slechts twee illegalen overleven de nachtmerrie. De vondst wordt gedaan door de douane in Dover.

DoverDe Chinezen, allen ongeveer twintig jaar, zijn de provincie Fujian in hun geboorteland ontvlucht. Per persoon betalen zij gemiddeld 50.000 gulden om Engeland te bereiken. Sommigen willen zich daar met familieleden herenigen.

In Zeebrugge moet iemand van buitenaf de laatste ventilatiesleuf hebben gesloten. Snakkend naar lucht zijn de Chinezen in paniek geraakt. Ze hebben lange tijd met hun schoenen tegen de wand van de truck gebeukt en hebben geprobeerd om met hun schoeisel het ventilatiegat open te breken.

Tevergeefs: vanaf dat moment ademden ze slechts de uitstoot van hun eigen adem in. Het duurde anderhalf tot vijf uur voordat zij bezweken. De twee overlevenden zijn zwaar getraumatiseerd. De douanebeambten die de lichamen vinden, storten in.

De chauffeur Perry W. (33) uit Capelle aan den IJssel wordt gearresteerd. Beschuldigd van 58-voudige doodslag riskeert hij levenslang. In Rotterdam wordt de 24-jarige Arjen van der S. aangehouden, eigenaar van het betrokken transportbedrijf. Hij is een bekende van de politie. Van der S. zou als katvanger door mensensmokkelaars zijn gerecruteerd.

Ook een 38-jarige kok en een 29-jarige tolk van Chinese afkomst uit Londen, die de illegalen na hun komst zouden begeleiden, worden opgepakt. In totaal zitten tien verdachten vast.

Hoofdverdachte G.O. uit Rotterdam, die als de bendeleider wordt beschouwd, is voortvluchtig. Zijn raadsman mr. P. Doedens zegt over bewijzen te beschikken dat de politie O. al twee jaar in de gaten hield en foto's maakte toen de Chinezen bij een loods in Rotterdam de truck instapten, maar niet ingreep.

Mr. Doedens ziet zijn theorie gestaafd wanneer bekend wordt dat een van de Chinezen het 06-nummer van een Amsterdamse rechercheur op zak had. Mogelijk fungeerde de illegaal als politie-informant.

FOTO: EPA

Terug naar de index


Bestel online!
 

 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl