H E T   J A A R   2 0 0 0

EMOTIE IN NIEUWS EN SPORT
 

Concorde stort neer

Concorde

GONESSE - Een Concorde van Air France crasht op een hotel in het dorpje Gonesse, vlakbij Parijs. Daarbij komen 113 mensen om het leven: honderd passagiers, negen bemanningsleden en vier mensen op de grond. Twaalf mensen in en rond het hotel lopen verwondingen op.

Het supersonische toestel, op weg naar New York, zit vol met merendeels Duitsers die een droomreis naar Ecuador hebben geboekt. De Concorde raakt tijdens het opstijgen van vliegveld Charles de Gaulle een stuk metaal van zo'n 40 centimeter lang, dat vermoedelijk net door een DC10 is verloren. Dit veroorzaakt een klapband, waarna rondvliegende stukken rubber een lek slaan in de brandstoftanks onder de linkervleugel, waardoor de motoren vlam vatten.

De verkeerstoren meldt de brand na amper een minuut aan de piloten, maar dan is er al geen redden meer aan. De gezagvoerder maakt in een laatste heroïsche poging om het centrum van Gonesse te ontwijken een bocht, om daarna koers naar vliegveld Le Bourget te zetten, maar het toestel is volledig onbestuurbaar geworden.

Wrang genoeg geldt de Concorde, die als enig vliegtuig sneller dan het geluid vliegt, als bijzonder veilig. Nooit eerder is dit type toestel gecrasht.

Air France houdt de overgebleven vijf Concordes direct aan de grond. British Airways, dat er zeven heeft, vliegt er nog een maand mee, maar dan wordt de luchtwaardigheidsvergunning ingetrokken. Het is zelfs de vraag of de Concorde ooit nog de lucht zal ingaan.

FOTO: AP

Terug naar de index


Bestel online!
 

 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl