H E T   J A A R   2 0 0 0

EMOTIE IN NIEUWS EN SPORT
 

Bush roept zich uit tot
president in bizarre strijd

Hertelling

WASHINGTON - De Republikeinse gouverneur George W. Bush heeft zich in de waanzinnige strijd om het presidentschap van de Verenigde Staten uitgeroepen tot de 43e president van de machtigste staat op aarde.

Dit gebeurt bijna drie weken na de verkiezingen. Na hertellingen in de staat Florida blijkt Bush slechts 537 stemmen meer te hebben dan zijn Democratische rivaal, vice-president Al Gore. Wie in een Staat de meeste stemmen behaalt, krijgt ook alle kiesmannen.

Gore gooit de handdoek vooralsnog niet in de ring. Hij wil de uitslag langs juridische weg aanvechten. Dit betekent dat bij het ter perse gaan van dit jaarboek de overwinning van Bush nog niet onomstotelijk vaststaat.

Al in de peilingen ontlopen Bush (54) en Gore (52) elkaar nauwelijks. Zelfs tijdens de televisiedebatten houden beiden elkaar in evenwicht.

Het wordt een zinderende fotofinish. De Amerikaanse media gaan flink de fout in door voorbarig Bush tot winnaar uit te roepen. De stemmen in Florida liggen zo dicht bij elkaar, minder dan een half procent, dat de wet een hertelling eist.

De weken daarna houdt Sunshine State de wereld in zijn greep. Het blijkt dat een groot aantal ouderen in Palm Beach door een onduidelijk stembiljet in verwarring zijn gebracht en per abuis op de ultra-conservatieve kandidaat Pat Buchanan in plaats van op Gore hebben gestemd. In een aantal districten vindt een handmatige hertelling plaats. Gore loopt zienderogen in. Katherine Harris, de Republikeinse secretary of state van Florida bepaalt evenwel dat deze tijdrovende tellingen op 26 november afgerond moeten zijn. Een aantal districten haalt dat niet.

Uiteindelijk behaalt Bush in Florida 2.912.790 stemmen en Gore 2.912.253. Daardoor komt Bush in totaal op 271 en Gore op 267 kiesmannen. Geen enkele thrillerschrijver kan zo'n afloop bedenken.

FOTO: REUTERS

Terug naar de index


Bestel online!
 

 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl