H E T   J A A R   2 0 0 0

EMOTIE IN NIEUWS EN SPORT
 

Blokkades snelwegen

Blokkade

AMSTERDAM - Uit protest tegen de torenhoge brandstofprijzen blokkeren vrachtwagenchauffeurs op verschillende plaatsen in ons land de snelwegen. Het zijn wilde, onvoorspelbare acties van individuele vrachtrijders.

Drie chauffeurs nemen het voortouw. Op weg met containers hebben ze contact via hun 'bakkies' en besluiten op de A16 hun combinaties dwars over de weg te zetten.

"Met deze prijzen gaan we echt allemaal kapot. De regering laat ons gewoon verzuipen", zeggen de chauffeurs. Hun actie krijgt spontaan navolging van collega's die op zeven andere plaatsen in het land de snelweg blokkeren. Tientallen kilometers file zijn het gevolg.

Dezelfde week wordt ook de grensovergang met België bij Hazeldonk geblokkeerd (foto).

De volgende dag doen ook taxichauffeurs mee. Bij Schiphol blokkeren ze de A4. "'s Avonds gooi ik tien procent van mijn omzet in de tank. Dat is onbehoorlijk veel", zegt een van hen. "Maar het mooie van deze blokkade is wel dat ik voor het eerst van mijn leven een keer vooraan in de file sta", houdt een collega de moed erin.

Hoewel de overlast voor andere weggebruikers enorm is, hebben de meeste automobilisten, zelfs als ze door een blokkade in de file terechtkomen, begrip voor de acties. Ze worden immers zelf ook aan de pomp geconfronteerd met de prijs van ƒ2,66 voor een liter euro loodvrij en ƒ2,03 voor een liter diesel.

FOTO: RICHARD MOUW

Terug naar de index


Bestel online!
 

 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl