&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Tientallen gewonden tijdens skeelertocht

Een skeelertocht in Amsterdam draait uit op een bloederig drama, wanneer honderden deelnemers in volle vaart in de IJ-tunnel op elkaar en tegen het asfalt smakken. Liefst 43 mensen breken armen, benen of lopen een hersenschudding op. Anderen raken lichtgewond en komen er vanaf met kneuzingen en schaafwonden.


Ambulances en politiebusjes rijden af en aan om de vele gewonde skeelers te verzorgen en af te voeren.

De skeelers zijn op zondag 19 september de eersten die van start gaan bij de Dam-tot-Damloop tussen Amsterdam en Zaandam. Op de kleine wieltjes worden bij de afdaling in de IJ-tunnel snelheden tot wel zeventig kilometer per uur bereikt. Het wegdek is extra glad, doordat er net geasfalteerd is.

Als voorin een skeeler onderuit gaat, doet zich een massale valpartij voor. Honderden straatschaatsers vallen als dominostenen om, het Zeer Open Asfalt Beton fungeert als kaasschaaf. Binnen luttele seconden ontstaat in de tunnel een krioelende berg skeelers.

De chaos is zo groot, dat even een tekort aan ambulances dreigt. Ook stadsbussen, politieauto's en de trauma-helikopter doen dienst om de kluwen gewonden af te voeren.

Daags na het drama staan de advocaten in de rij om voor de slachtoffers een schadevergoeding uit het vuur te slepen. Er ontstaat paniek onder de gecrashte rijders, als enkelen van hen onafhankelijk van elkaar vertellen dat schaafwonden werden gereinigd met gazen waarin reeds het bloed van anderen zat. Weer anderen zeggen dat zij werden behandeld door EHBO'ers die handschoenen droegen waaraan ook bloed van anderen kleefde.1996-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail:
redactie@telegraaf.nl

december november oktober september augustus juli juni mei april maart februari januari