&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Prinsjesdag in teken van de lach en de luxe

In het laatste jaar van deze eeuw presenteert het kabinet Kok de mooiste rijksbegroting aller tijden.


Minister Zalm krijgt de lachers op zijn hand door uit zijn koffertje een kleiner koffertje te toveren, met daarin de begroting op cd-rom.

Er komt in het jaar 2000 een miljard gulden lastenverlichting en koopkrachtverbetering voor iedereen. Zowel het schatkisttekort als de werkloosheid dalen. Er komen 90.000 banen bij. Verder is er meer geld voor onderwijs, kinderopvang, zorg, milieu, politie en justitie.

Daar staat tegenover dat de inflatie op 1,75 procent uitkomt. De benzineprijs gaat omhoog en de dieselauto wordt flink duurder.

Prinsjesdag 1999 is een en al vrolijkheid. Koningin Beatrix wordt getrakteerd op verbaasde gezichten maar krijgt daarna de lachers op haar hand wanneer zij de Troonrede begint met de woorden 'Mijne Heren'. Twee zinnen later blijkt dat zij, met het oog op de eeuwwisseling, de eerste woorden aanhaalde die haar grootmoeder Wilhelmina exact 100 jaar geleden sprak. Toen waren er alleen mannelijke volksvertegenwoordigers in de Ridderzaal aanwezig.

Een uur later tovert minister Gerrit Zalm (Financiën) in de Tweede Kamer een miniatuur-koffertje voor de dag met daarin de gehele rijksbegroting op één cd-tje.

Zie ook de special 'Begroting 2000'1996-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail:
redactie@telegraaf.nl

december november oktober september augustus juli juni mei april maart februari januari