&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Nieuw belastingplan leidt tot fiscale revolutie

Minister Gerrit Zalm (Financiën) en zijn staatssecretaris Willem Vermeend presenteren het nieuwe belastingplan voor de 21e eeuw dat in 2001 moet ingaan. Er is sprake van een ware fiscale revolutie.

Uitgangspunt van het kabinet is hogere lasten op consumptieve bestedingen en milieuvervuiling en lagere lasten op arbeid via belastingverlaging.

Al met al is er een lastenverlichting van ƒ5 miljard. De belastingtarieven gaan omlaag naar 32,9, 36,85, 42 en 52 procent. De lijfrente en bedrijfsspaarregelingen worden daarentegen beperkt, terwijl de belastingvrije sommen vervallen.

In plaats daarvan komt er een algemene heffingskorting van ƒ3321 en een vaste arbeidskorting van ƒ1536. Het hoge btw-tarief stijgt van 17,5 naar 19 procent. Ook de milieubelastingen gaan omhoog, terwijl de rente-aftrek voor het consumptief krediet verdwijnt. Het reiskostenforfait woon-werkverkeer voor de eigen auto wordt geschrapt, maar de bijtelling van de auto van de zaak wordt aangescherpt tot maximaal 25 procent.

Tot opluchting van veel eigenaren van een huis blijft de aftrek van de hypotheekrente gehandhaafd. Voor het tweede huis vervalt deze aftrek. Verder komt er een nieuw soort vermogensbelasting.

De Tweede Kamer schiet al meteen gaten in het plan. Zij vindt dat het kabinet veel te weinig voor de middeninkomens doet. Het kabinet is uiteindelijk bereid een aantal verbeteringen voor Jan Modaal door te voeren.

Zie ook de special 'Fiscus 2001'1996-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail:
redactie@telegraaf.nl

december november oktober september augustus juli juni mei april maart februari januari