&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Mammoet weer tot leven

Als het aan de wetenschap ligt komt de uitgestorven mammoet Jarkov weer tot leven. Drie amateurpaleontologen slagen erin het 23 ton zware lichaam van een mammoet, dat in de eeuwig bevroren grond van Siberië perfect is geconserveerd, uit te zagen.

Een blok ijs met daarin de mammoet wordt door een Russische helikopter naar het Siberische havenstadje Khatanga gebracht. Alleen de enorme slagtanden steken uit het ijs. In het stadje wordt het in een ijskelder opgeslagen.

De drie wetenschappers ontdooien het dier geleidelijk met behulp van haardrogers. Vast staat dat het gaat om een mannetje dat ongeveer 47 jaar oud was toen hij in het ijs ingevroren raakte.

Door een zaadcel van Jarkov in contact te brengen met de eicel van een Aziatische olifant gaan wetenschappers à la Jurassic Parc proberen een half mammoet, half olifant te kweken.

Volgens het Massachusetts Institute of Technology is er genetisch minder dan 5 procent verschil tussen deze olifant en de mammoet. Met verdere kunstmatige inseminatie zou zelfs een pure mammoet kunnen worden gekweekt, aldus de wetenschappers.

De paleontologen staan gereserveerd tegenover de experimenten. Een van hen, de Nederlander Dick Mol, vindt het veel belangrijker dat met behulp van de plantjes en de pollen die in de huid van het dier zijn aangetroffen, zijn eetpatroon en de leefomstandigheden kunnen worden vastgesteld.



1996-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail:
redactie@telegraaf.nl

december november oktober september augustus juli juni mei april maart februari januari