&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Bevolking keert zich tegen asielzoekers

De incidenten over de asielzoekers stapelen zich op. Een informatieavond in het Friese Kollum over de uitbreiding van het asielzoekerscentrum De Poelpleats loopt volledig uit de hand.

Omdat een voortvluchtige asielzoeker van de lustmoord op de Friese scholiere Marianne Vaatstra wordt verdacht, zit de angst er goed in. Enkele tientallen tegenstanders van uitbreiding van het plaatselijke asielzoekerscentrum in Kollum bekogelen burgemeester Piet Visser van Kollumerland met eieren, bloempotten en water. De burgemeester besluit daarop het plan in de ijskast te zetten.

De Iraakse hoofdverdachte Ali Hussein Hassan wordt een paar dagen later in Turkije aangehouden. Hij blijkt echter onschuldig te zijn; zijn dna-profiel komt niet overeen met dat van de dader. Wel wordt duidelijk dat Hassan geen politiek vluchteling is, maar een etnische profiteur die in ons land een hartoperatie heeft ondergaan en daarna de benen heeft genomen.

In het Utrechtse dorp Elst wordt zelfs een 'avondklok' ingesteld. Burgemeester Top van Rhenen geeft gehoor aan de oproep van de plaatselijke bevolking dat de 600 asielzoekers 's avonds voor 23.30 uur in hun tentenkamp moeten terugkeren.

De Elstenaren willen daarmee eventuele nachtelijke overlast op straat en in de omringende bossen in de kiem smoren. Lang niet iedereen is het met deze vrijheidsbelemmerende maatregel eens.

Op een speciale Europese top over asielzoekers, criminaliteit en rechtsorde in het Finse Tampere bepleit premier Kok met enig succes een uniform Europees asielbeleid. Ons land neemt immers per hoofd van de bevolking het hoogste aantal asielzoekers van de twaalf EU-landen op. In 1998 bedraagt dat aantal 45.217 op een totaal van 330.000.

Kok vindt dat er gezamenlijke asielprocedures met dezelfde aanvraagcriteria en beoordelingsnormen moeten komen, evenals een evenwichtiger spreiding. De Europese Commissie zal binnen een jaar met voorstellen komen.

Prins Claus waarschuwt de rijke landen voor een toestroom van miljoenen immigranten naar Europa. Deze volksverhuizing kan volgens hem alleen maar worden gekeerd als het rijke westen bereid is een veel groter deel van onze rijkdom aan de arme landen af te staan.

 1996-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail:
redactie@telegraaf.nl

december november oktober september augustus juli juni mei april maart februari januari