&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Breed politiek verzet tegen
gasboringen in Waddenzee

De Tweede Kamer staat op zijn achterste benen omdat het kabinet de gaswinning in de Waddenzee mogelijk wil maken als dit niet tot onherstelbare schade voor het milieu leidt. Proefboringen moeten daarover uitsluitsel geven.

Het voornemen van het kabinet stuit vrijwel overal op verzet. Van de negen fracties in het parlement is alleen de VVD voor het besluit. Opvallend is dat zelfs een deel van het kabinet ontevreden is met het eigen compromis.

Ook de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM), waar Shell en Esso in deelnemen, is niet gelukkig. Zij willen hoe dan ook boren en dreigen met schadeclaims als de politiek daar een stokje voor steekt.

Binnen de PvdA begrijpen diverse politici niet waarom premier Kok zich zoveel tegenstand op de hals haalt. Het Waddengebied is het grootste aaneengesloten natuurgebied van Nederland en een unieke open zee voor watersporters. Bovendien zijn de aardgasinkomsten in een tijd van overvloed niet meer noodzakelijk. Voorstanders menen dat boringen in het geheel niet leiden tot milieuschade.1996-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail:
redactie@telegraaf.nl

december november oktober september augustus juli juni mei april maart februari januari