&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Orkaan eist 10.000 levens in Oost-India

Een wervelstorm met snelheden tot 260 kilometer per uur eist circa 10.000 levens in de deelstaat Orissa in Oost-India. Zo'n anderhalf miljoen mensen raken dakloos.


Voedsel wordt met behulp van een helikopter in het rampgebied gedropt. FOTO: REUTERS

De storm jaagt het zeewater vijftien kilometer landinwaarts, waar het op sommige plaatsen tot anderhalve meter hoog staat. In de grotendeels weggespoelde kuststad Paradip worden veertig trawlers vermist, met in totaal 400 vissers aan boord.

De meeste doden vallen in het district Jagatsinghpur. Het kustgebied zit zonder stroom en voedsel. Pas drie dagen na de ramp is het noodweer voorbij en kunnen hulpgoederen worden ingevlogen. Omdat er geen schoon drinkwater voorhanden is, dreigen epidemieën uit te breken.

Rijstvelden die in november zouden worden geoogst, worden compleet verwoest. "Ik weet niet hoe ik mijn gezin het komende jaar moet onderhouden", zegt een verslagen boer.

Nederlandse toeristen weten het rampgebied te ontvluchten. Ton de Rooij (40) uit Den Bosch, die samen met tien reisgenoten drie dagen in een hotel vastzit, is diep onder de indruk van de hartverscheurende taferelen die hij heeft gezien.

"Op het vliegveld stond een meisje aan het loket te huilen. Ze wilde zo snel mogelijk naar Calcutta", aldus De Rooij. "Door de cycloon waren haar ouders weggespoeld en hun huis verdwenen. In één klap volledig weggevaagd! Daar sta je dan als Hollandse toerist. Ik kon wel janken."

 1996-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail:
redactie@telegraaf.nl

december november oktober september augustus juli juni mei april maart februari januari