&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Oranje van de Eeuw

Johan Cruyff presenteert zijn Oranje van de Eeuw. Het fenomeen stelt zichzelf op als spits van het voor hem ideale Nederlands elftal, bestaande uit de beste spelers die ons land heeft voortgebracht.


Cruyffs Oranje van de Eeuw, vastgelegd in een trucagefoto. Staand vlnr: Edwin van der Sar (doel), Piet Keizer (linksbuiten), Wim van Hanegem (linkshalf), Abe Lenstra (linksbinnen), Ruud Krol (linksback) en Marco van Basten (rechtsbuiten). Gehurkt (vlnr): Faas Wilkes (rechtsbinnen), Frank Rijkaard (centrale verdediger), Ruud Gullit (rechtsback), Johan Cruyff (middenvoor) en Johan Neeskens (rechtshalf). Bondscoach van de Eeuw is Rinus Michels.

Het Oranje van de Eeuw speelt op 21 december in de Arena een duel tegen een team van de beste buitenlandse spelers die in de Nederlandse competitie hebben gevoetbald. Het initiatief van Cruyff en De Telegraaf is bedoeld om fondsen te werven voor twee jongerenprojecten in India en Amsterdam-Zuidoost.

Het échte Nederlands elftal wint in 1999 geen enkele voetbalwedstrijd. Nederland, dat zich als medeorganisator van Euro 2000 niet voor het Europees kampioenschap hoeft te kwalificeren, speelt in de oefenreeks zeven keer gelijk en verliest twee keer.

Oranje opent het voetbaljaar '99 op 10 februari in Parijs met een gelijkspel tegen Portugal (0-0). Daarna volgen Nederland-Argentinië (1-1) in Amsterdam, Nederland-Marokko (1-2) in Arnhem, Brazilië-Nederland (2-2) in Salvador, Brazilië-Nederland (3-1) in Goiania, Denemarken-Nederland (0-0) in Kopenhagen, Nederland-België (5-5) in Rotterdam, Nederland-Brazilië (2-2) in Rotterdam en Nederland-Tsjechië (1-1).

Zorgde de korfbaluitslag tegen België al voor hilariteit, na de afsluiting van 1999 tegen Tsjechië komt bondscoach Frank Rijkaard in de media stevig onder vuur te liggen. Sommige critici roepen al om de komst van Louis van Gaal of Johan Cruyff.

Cruyff zelf maakt op tv gehakt van het voetbal van Oranje. "Kan me niet schelen," reageert Ronald de Boer. "Wat Cruyff denkt, moet hij zelf weten. Ik geloof heilig in deze groep."

Ook Dennis Bergkamp ziet het wel zitten met Oranje. "Wat er nog aan ontbreekt is het 'killen', het afmaken van de wedstrijd. Dat is een kwestie van vorm. En daar komt het echt wel op tijd goed mee. Wij weten wat we kunnen."1996-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail:
redactie@telegraaf.nl

december november oktober september augustus juli juni mei april maart februari januari