&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

 

Gruwelijke moord op Marianne Vaatstra

In de nacht van vrijdag op zaterdag 1 mei fietst Marianne Vaatstra (16) door de dichte bossen naar haar huis in het Friese Zwaagwesteinde. Door een samenloop van omstandigheden gaat ze dit keer niet met de taxi. Met nog zeven kilometer te gaan, neemt ze afscheid van vrienden die de andere kant op fietsen.

De scholiere heeft feest gevierd in dancing Paradiso in Kollum. Lekker ontspannend, zo vlak voor het mavo-examen.

's Ochtends om acht uur is haar slaapkamer nog steeds leeg. De familie is verontrust, waarschuwt de politie en gaat zelf ook op onderzoek uit. Twee familieleden vinden het verschrikkelijk toegetakelde en ontklede lichaam van het meisje in een weiland nabij Veenklooster.

De moordenaar heeft het meisje vastgebonden voordat hij haar verkracht en ten slotte haar keel doorgesneden.

Die nacht verdwijnen twee asielzoekers uit het nabijgelegen opvangcentrum de Poelpleats in Kollum, maar er wordt geen klopjacht op hen gehouden. Er zouden geen aanwijzingen zijn dat beide mannen bij de lustmoord zijn betrokken. Pas tien dagen na de moord gaat de politie op onderzoek in het asielzoekerscentrum.

Later worden twee Nederlanders gearresteerd, maar die blijken onschuldig te zijn. Hun dna-profiel stemt niet overeen met de sporen die op Mariannes lichaam zijn gevonden.

Negen weken na de beestachtige moord geeft de officier van justitie toe dat de twee spoorloos verdwenen asielzoekers wel worden verdacht. De Iraakse hoofdverdachte Ali Hussein Hassan (26) en drie andere asielzoekers hebben Marianne een paar weken voordat zij werd vermoord, zelfs met de dood bedreigd. Hassan wordt in oktober in Turkije aangehouden. De opluchting in Friesland is groot. Een DNA-test leert evenwel dat ook hij onschuldig is.

Zwaagwesteinde is in rouw gedompeld. Na Mariannes dood wappert bij vrijwel elk huis de vlag met rouwlint halfstok. Een stille tocht trekt zo'n 10.000 bezoekers. Duizenden witte ballonnen worden opgelaten. "We hebben met z'n allen een dochter verloren", zegt een dorpsbewoonster.1996-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail:
redactie@telegraaf.nl

december november oktober september augustus juli juni mei april maart februari januari