&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Thuis kopiëren frustreert platenverkoop

De platenverkoop krijgt een flinke knauw door de opmars van de cd-branders en minidisc-spelers, waarmee consumenten thuis volmaakte kopieën kunnen maken.

"Een leeg cd-tje kost drie piek. Bij de bibliotheek kan ik elke nieuwe plaat voor een rijksdaalder lenen, dus op elke gekopieerde cd bespaar ik 35 gulden. Een cd-recorder van 700 gulden heb ik er dus zo uit", rekent een Amsterdamse scholier voor.

Ook op het internet kunnen al veel platen via de computer worden opgehaald en gekopieerd. Veel jongeren maken er zelfs een handeltje van. Op het schoolplein verkopen ze illegale kopieën van cd's voor een tientje en hebben zo een flink inkomen.

De originele hoesjes, die leeg in de bakken bij de platenzaak staan, worden bij bosjes gestolen, om daar de thuis gemaakte kopie in te stoppen.

Volgens de cijfers van de branche-organisatie NVPI is de platenverkoop in Nederland over 1998 met zes procent verminderd, hetgeen ze toeschrijft aan het illegaal kopiëren.

De platenindustrie probeert door nieuwe cd's te coderen het kopiëren tegen te gaan. De cd van Herman Brood wordt van zo'n bescherming voorzien, maar op internet verschijnen direct al tips hoe een thuiskopieerder de code kan kraken.

Volgens de rechtbank in Utrecht zijn de cd's in de winkel te duur. Platenmaatschappij Arcade wordt tot een boete van ƒ150.000 veroordeeld omdat ze weigerde aan winkeliers te leveren die cd's onder de vaste verkoopprijs wilden aanbieden. Deze verticale prijsbinding is in strijd met de wet op de economische mededinging.1996-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail:
redactie@telegraaf.nl

december november oktober september augustus juli juni mei april maart februari januari