&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Tranen bij afscheid van Blind

Ajax neemt afscheid van de laatste spelers uit de gouden selectie die ooit de wereld veroverde. Danny Blind en Jari Litmanen zijn tot tranen toe geroerd als ze een ereronde door de Arena maken.

Edwin van der Sar, de doelman van de superlichting, is er ook bij in de Arena, maar hem gaat een afscheid als dat van Blind en Litmanen aan de neus voorbij omdat zijn transfer naar Juventus op dat moment nog niet officieel is.

Blind gaat bij Ajax aan de slag als directeur spelersbeleid. Litmanen verhuist naar Barcelona, waar trainer Louis van Gaal zijn Ajax-van-weleer in oude glorie lijkt te willen herstellen. Zo voegt Litmanen zich bij zijn vroegere ploeggenoten Winston Bogarde, Michael Reiziger, Ronald en Frank de Boer en Patrick Kluivert, aangevuld met Phillip Cocu, Ruud Hesp en Boudewijn Zenden.

Ook Ajax brengt met veel gevoel voor nostalgie de selectie op sterkte. Vroegere 'godenzonen' als Frank Verlaat, Aron Winter, Stanley Menzo en Martijn Reuser keren terug op het oude nest.

De onttroonde landskampioen pakt in het kwakkelseizoen toch nog een grote prijs: de nationale beker. De Amsterdammers winnen in de finale met 2-0 van Fortuna Sittard.

Ajax was gewaarschuwd voor Fortuna. Net als PSV hadden de Amsterdammers eerder in het seizoen twee keer verloren van de Limburgers. Zoals het vaker gaat met clubs die barsten van het talent, wordt het succesvolle Fortuna leeggekocht: Jurgen Dirckx, Mark van Bommel en Wilfred Bouma naar PSV, Mark Burke naar het Japanse NTT Kanto, Michael Jeffrey naar het Schotse Kilmarnock, Regilio Simons (hij scoorde vier keer in de met 6-4 gewonnen competitiewedstrijd tegen PSV) naar NAC en Urvin Lee naar AZ. Ronald Hamming en Kevin Hofland flirten met respectievelijk Vitesse en Feyenoord, maar blijven in Limburg.

In de bekerfinale maakt de razendsnelle Deense linkerspits Jesper Gronkjaer beide treffers in De Kuip.1996-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail:
redactie@telegraaf.nl

december november oktober september augustus juli juni mei april maart februari januari