&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Belgische dioxinekippen zorgen voor schandaal

Europa wordt opgeschrikt door een Belgisch dioxineschandaal. Vetsmelterij Verkest uit Grammene zou afgewerkt frituurvet hebben gemengd met diervetten en dat aan diverse veevoederbedrijven hebben verkocht.

Mogelijk is daardoor het kankerverwekkende dioxine in de voedselketen terecht gekomen. Alle besmette kippen en eieren en aanverwante artikelen worden uit de handel genomen.

Boze kippenboeren bestormen vetsmelterij Verkest in het Belgische Grammene, het bedrijf dat hun branche een onmetelijke klap zou hebben toegebracht. Met karrenvrachten tegelijk worden de dioxinekippen vernietigd.

Kort daarop worden ook in ons land 500 artikelen uit de supermarkten verwijderd. Het gaat om kipproducten en allerlei snacks waarin eieren zijn verwerkt. Dagenlang raakt de Nederlandse bevolking geen kip aan. De schade die de Nederlandse voedselbranche lijdt, loopt in de honderden miljoenen guldens.

Erger is echter dat de Belgische regering al in april van het dioxine-schandaal op de hoogte wordt gesteld, maar niets onderneemt. Ook het Nederlandse ministerie van Landbouw weet reeds op 29 april dat een partij Belgisch kippenvlees en eieren met dioxine is besmet, maar hult zich in stilzwijgen.

De ministers Borst (Volksgezondheid) en staatssecretaris Faber (Landbouw) komen onder politiek vuur te liggen. Wat blijkt: de ambtenaren van Landbouw hebben de eerste alarmerende berichten verzwegen om paniek te voorkomen. Vervolgens wacht Faber een maand voordat zij de affaire in de openbaarheid brengt. "Ik had nog te weinig informatie", zegt de staatssecretaris in de Tweede Kamer. Ze weet het vege lijf te redden. Het parlement heeft geen zin in heibel; het kabinet is net gelijmd.

De affaire heeft rampzalige gevolgen voor onze zuiderburen. De verantwoordelijke ministers Pinxten (Landbouw) en Colla (Volksgezondheid) stappen op. Tijdens de Belgische verkiezingen van 13 juni wordt de CVP, de partij van premier Jean-Luc Dehaene, genadeloos door de kiezer afgestraft. Ook Dehaene verdwijnt van het politieke toneel.

De hoofdverdachten, vader en zoon Verkest, worden gerarresteerd. Ze ontkennen schuld en veel bewijs voor hun 'wandaden' is er ook niet. Na drie weken worden zij vrijgelaten. Onderzoek leert dat het vetverwerkingsbedrijf Fogra uit Bertrix vervuilde motorolie met afgewerkte frituurolie heeft vermengd. Dit bedrijf levert ook aan Verkest.

Al met al kost de affaire de Belgische economie minstens ƒ1,6 miljard.1996-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail:
redactie@telegraaf.nl

december november oktober september augustus juli juni mei april maart februari januari