&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Armstrong op eenzame hoogte

Tour de France-winnaar Lance Armstrong (27) lijkt een nietig stipje tegen de elementen in de koninginnenrit naar Sestrières. Striemende regen en oorverdovend onweer geselen de eenzame koploper.

Niets kan de Amerikaan echter nog klein krijgen, nadat de oud-wereldkampioen in 1997 teelbalkanker overwon en na een uitputtende chemotherapie een van de wonderbaarlijkste comebacks uit de sportgeschiedenis maakte.

Op 6 oktober 1997 maakte Armstrong zijn ziekte op een persconferentie bekend. Later blijkt dat hij ook een hersenoperatie moet ondergaan vanwege een uitzaaiing in zijn hoofd. Weinigen verwachtten dat hij ooit nog zou fietsen, maar Armstrong kondigt direct aan terug te zullen vechten.

"De lange strijd tegen mijn ziekte motiveerde me om weer koersen te winnen, maar vooral om te knokken. Sinds ik mijn ziekte heb overwonnen, heb ik alleen nog maar goede en heel goede dagen", zegt hij.

Armstrongs overwinning is een inspiratie voor ernstig zieke mensen in de hele wereld. De renner wordt overstelpt met reacties van patiënten die schrijven moed te putten uit zijn voorbeeld.

Hij richt de Lance Armstrong Stichting op, die financiële hulp biedt aan alles en iedereen die met de gevreesde ziekte heeft te maken. Hij stort zelf meteen de helft van zijn jaarsalaris, 2,5 miljoen gulden.

Zie ook de special 'Tour de France '99 '1996-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail:
redactie@telegraaf.nl

december november oktober september augustus juli juni mei april maart februari januari