&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Taart treft Zalm

De introductie van de euro op de Amsterdamse effectenbeurs wordt gedomineerd door een taartengooier. Op het moment dat minister Zalm (Financiën) een feestelijk praatje houdt sluipt een activist van de 'Stichting Taart' van achter op de bewindsman toe en drukte hem de taart in het gezicht.


Minister Zalm wordt vanachter beslopen door een taartgooier. "De taart smaakte prima, maar ik had hem liever op een andere manier geserveerd gekregen", verklaarde de bewindsman later laconiek.
FOTO:DIJKSTRA

De activisten vinden dat de euro volstrekt ondemocratisch tot stand is gekomen. Nergens heeft de burger op enige manier de invoering van de Europese eenheidsmumt langs officiële kanalen ter discussie kunnen stellen.

De financiële markten reageren wél positief op de nieuwe munt. De euro steeg ten opzichte van de dollar op de eerste dag flink in waarde (openingskoers 1,16875 dollar, slotkoers 1,1805 dollar).

Alle Europese beurzen die zijn overgeschakeld op de euro noteren flink hoger. De AEX-index in Amsterdam steeg 20,59 punten naar 558,36. In guldens was dat een stand geweest van 1231,76.

Londen doet niet mee en wordt daar de eerste dag voor gestraft. De FTSE-index sluit met verlies omdat beleggers Britse aandelen verwisselen voor fondsen die in euro's genoteerd staan.

De invoering verloopt vlekkeloos. "Af en toe krijgen we nog een order in guldens. Die beleggers proberen we te bereiken om hen te corrigeren", zegt een hoekman.

Wel klagen beursmensen dat ze af en toe dol worden van het gereken om de vergelijking met de oude situatie goed te kunnen maken. "Over een paar dagen zijn we eraan gewend, maar nu lopen we ons suf te rekenen", zegt een analist.1996-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl

december november oktober september augustus juli juni mei april maart februari januari