&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Stille tocht tegen geweld in Gorinchem

Zo'n 30.000 mensen nemen deel aan een indrukwekkende mars tegen redeloos geweld in Gorinchem, nadat twee meisjes de dood in het uitgaansleven vonden.


De fontein op de Grote Markt in Gorinchem, het eindpunt van de stille tocht, verandert in een bloemenzee wanneer de tienduizenden deelnemers er witte rozen en lelies neerleggen. FOTO: ANP

De 18-jarige Marianne Roza en Froukje Schuitmaker (17) komen om het leven wanneer er van buitenaf een kogelregen op discotheek Bacchus wordt afgevuurd. De vriendinnen, die net willen weggaan, staan op dat moment in de garderobe. Een derde meisje, Inge van Boxtel (18), raakt zwaargewond. Kennissen omschrijven het drietal als "spontane, levenslustige meiden".

Drie mannen van Turkse afkomst, twee broers en hun zwager, worden opgepakt. Een van hen legt een bekentenis af. Hun motief moet wraak zijn geweest; eerder die noodlottige avond hadden zij ruzie in de disco gehad, waarna ze op straat werden gezet. Een vierde verdachte zou het moordwapen hebben geleverd.

Deze nieuwe uitbarsting van 'zinloos geweld' brengt een golf van verontwaardiging teweeg. Een week na het drama trekt een lange stoet mensen voor een stille tocht door de Gorinchemse binnenstad. Velen dragen een T-shirt met de tekst 'Is er wel zinvol geweld?' Klasgenootjes van Marianne en Froukje lezen ontroerende gedichten voor.

Heel Nederland rouwt om beide meisjes. In veel plaatsen luiden kerkklokken, terwijl tevens een minuut stilte in acht wordt genomen. "Alle blijken van medeleven doen ons beseffen dat de wereld niet zo slecht is", zegt Mariannes vader Aad.

Onder de deelnemers aan de mars bevindt zich minister Korthals (Justitie). Hij wil dat overal in het land camera's worden geplaatst, waarmee uitgaansgebieden via monitoren permanent in de gaten kunnen worden gehouden. Tevens wil hij de straffen voor (illegaal) wapenbezit verhogen.

Op de dag van de mars is discotheek het Luxor Theater in Arnhem het doelwit van kogels. Er vallen geen gewonden.1996-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl

december november oktober september augustus juli juni mei april maart februari januari