&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Anton Geesink wel fout, niet berispt

De naam Anton Geesink wordt wekenlang in één adem genoemd met corruptie, steekpenningen en smeergeld. Oorzaak is een verklaring van prins Frederic von Saxe-Lauenberg, die in één keer de olympische beerput opentrekt.


Oud-judoka Geesink heeft weliswaar niet de IOC-regels overtreden, maar krijgt toch een waarschuwing omdat de sportorganisatie de schijn van belangenverstrengeling wil voorkomen. FOTO: HANS VAN TILBURG

Von Saxe-Lauenberg is lid van het in het Lausanne gezetelde Pierre de Coubertin Comité, dat het uitdragen van de olympische gedachte als doel heeft. De prins zegt dat tal van IOC-leden zich laten verwennen en omkopen door steden die zich kandidaat voor de Olympische Spelen hebben gesteld.

Geesink treft echter geen blaam. Hij mag van het Internationaal Olympisch Comité uiteindelijk als lid aanblijven. Wel krijgt hij een waarschuwing van het sportorgaan.

Samen met dertien andere IOC-leden werd Geesink verdacht van het aannemen van steekpenningen van het bidcomité van Salt Lake City, de stad waar in 2002 de Olympische Winterspelen worden gehouden. Zes IOC'ers, uit Afrika en Zuid-Amerika, worden voor royement voorgedragen en in maart daadwerkelijk naar huis gestuurd.

In 1996 stortte Tom Welch, de toenmalige voorzitter van het bidcomité van Salt Lake City, een bedrag van 5000 dollar (10.000 gulden) op de rekening van de stichting Vrienden van Anton Geesink. Volgens de Nederlandse judoreus van weleer betrof het slechts een terugbetaling van gemaakte reis- en verblijfkosten en is het geld niet bij hem persoonlijk terechtgekomen.

"Puur technisch gezien is Geesink niet in overtreding geweest. Maar we willen dat ook de schijn van belangenverstrengeling wordt voorkomen, vandaar de berisping", zegt de Canadees Richard Pound, voorzitter van de onderzoekscommissie.

Met de IOC-zuivering verdwijnt in Nederland ook de discussie of prins Willem-Alexander wel als IOC-lid zou mogen aantreden. Met de olympische vlag in de linkerhand legt de kroonprins op 17 juni in Seoel de eed af.


1996-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl

december november oktober september augustus juli juni mei april maart februari januari