&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Barney lapt het 'm weer

Raymond van Barneveld heeft het 'm weer geflikt. Voor het tweede achtereenvolgende jaar is hij de beste darter ter wereld.

De Haagse IJsselstraat, waar Barney woont, loopt massaal uit om de topdarter te onthalen. FOTO: ANP

In het Engelse Frimley Green verslaat hij in een gelijkopgaande en zenuwslopende finale Ronnie Baxter. Zelfs in de beslissende elfde set geeft het pijltjesgooiende duo elkaar geen duimbreed toe. Pas na een tie-break gaat de titel naar Van Barneveld.

De toeschouwers in de Lakeside Country Club, onder wie zo'n 350 Nederlanders, staan op de banken als een bevrijde Barney de geelgroene vlag van Den Haag om de nek hangt en triomfantelijk de wereldbeker zoent. De overwinning, die Van Barneveld opdraagt aan zijn overleden tante Greet, levert hem een slordige 125.000 gulden op.

Barney is niet alleen in Nederland, maar ook in Groot-Brittannië een legende. Hij is de eerste niet-Engelstalige darter die de Embassy-titel op zak heeft en na de Brit Eric Bristow de tweede darter ooit die de wereldtitel twee keer achtereen wint. Nooit eerder gooide iemand tijdens de finale zo vaak de maximale score van 180 punten als Van Barneveld. Barney deed dat 39 keer, zeven keer meer dan de vorige recordhouder Chris Mason.

In Nederland volgen liefst 3,6 miljoen kijkers de finale. Tijdens de beslissende set stijgt dat aantal zelfs naar 4,4 miljoen, meer dan de helft van alle kijkers.

De populariteit van de vroegere postbode uit de Haagse IJsselstraat neemt onwezenlijke vormen aan. Nog voor de finale ontvangt hij per e-mail drieduizend gelukwensen en roept Den Haag hem nog snel even uit tot sporter van de maand. Na de prolongatie van zijn titel schuift tv-producent Joop van den Ende de joviale Raymond meteen een contract onder de neus voor een eigen sportkwis op de buis. In het hele land vliegen de dartborden als warme broodjes over de toonbank.

Bij terugkeer op Schiphol is het gedrang zo groot, dat de schrik Barney om het hart slaat. Thuis in de Haagse IJsselstraat gaat het er meer ontspannen aan toe. Honderden mensen trakteren hun held daar op een warm welkom. In het stadion van ADO Den Haag roept de voetbalclub hem voor tweeduizend juichende toeschouwers uit tot clubambassadeur, terwijl de gemeente hem tot ereburger promoveert.

Nederland in het algemeen en Den Haag in het bijzonder houden gewoon van Raymond van Barneveld, de volksheld die in twee jaar een legende werd.1996-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl

december november oktober september augustus juli juni mei april maart februari januari