&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Gijzeling na arrestatie PKK-leider

Aanhangers van de Koerdische afscheidingsbeweging PKK gijzelen in Den Haag de vrouw van de Griekse ambassadeur, Sonia Anghelakis, haar 8-jarig zoontje en de Filippijnse dienstbode. De bezetting van de ambtswoning loopt zonder bloedvergieten af.


PKK-leider Öcalan, omringd door Turkse commando´s, in het vliegtuig op weg naar Turkije. FOTO: AP

De Koerden zijn furieus na de arrestatie van PKK-leider Abdullah Öcalan (50). De PKK-voorman is een half jaar lang op de vlucht voor de Turkse geheime dienst en zwerft door heel Europa. Vergeefs probeerde hij onder meer asiel in Italië te krijgen.

Nadat Öcalan zich twaalf dagen schuil hield in de Griekse ambassade in Kenia, wordt hij daar gearresteerd en aan Turkije uitgeleverd.

Demonstrerende Koerden in Den Haag breken door een politiekordon en bezetten de residentie van de Griekse ambassadeur. Na een nacht en hele dag van koortsachtige onderhandelingen geven de circa dertig gijzelnemers hun actie op.

Met een op de mobiele eenheid buitgemaakte knuppel probeert een relschopper een politieman te slaan. Op weg naar de Haagse residentie van de Griekse ambassadeur raken de Koerden slaags met de ME. FOTO: ANP

De bezetters richten een ravage in de woning aan, terwijl het pand wordt behangen met vlaggen en foto's van Öcalan.De Koerden plunderen de drankvoorraad van de ambassadeur. Van wat ze niet opdrinken maken ze molotovcocktails. Na afloop probeert een bezetter zelfs de parkiet van de gegijzelde jongen mee naar buiten te smokkelen.

De gehele nacht is Den Haag het toneel van rellen. Circa 500 Koerden richten een reeks van vernielingen in de binnenstad aan. De ruiten van winkels sneuvelen, auto's worden omver gegooid. De schade wordt geschat op zeven ton.

Het aantal Koerden in Nederland wordt geschat op 50.000.

In heel Europa ontploft de Koerdische gemeenschap van woede. Ambassades en consulaten worden in vrijwel alle belangrijke steden onder de voet gelopen. In Berlijn vallen er drie doden wanneer veiligheidsagenten het vuur openen tijdens de bestorming van de Israëlische ambassade. De Koerden nemen dit pand op de korrel omdat zij vermoeden dat de Israëlische geheime dienst de Mossad een rol bij Öcalans aanhouding heeft gespeeld.


Daarvan zijn echter geen bewijzen. Het lijkt erop dat Turkse commando's vanuit Kenia of mogelijk door de Amerikaanse CIA zijn getipt waar zij Öcalan konden oppikken. Hij is op weg naar het vliegveld ontvoerd. De PKK-leider was in de veronderstelling dat hij naar Nederland zou reizen in de hoop politiek asiel te krijgen.

Öcalans aanhouding is een gevoelige klap voor de PKK, die sinds 1984 een gewapende strijd tegen Turkije voert. Daarbij zijn al meer dan 30.000 doden gevallen. "Öcalan heeft de strijd tegen onze onderdrukkers een gezicht gegeven", stelt een Koerd in Duitsland. "Dankzij hem weet heel Europa dat er Koerden zijn en dat ze worden uitgemoord."

Öcalan hoort in juni de doodstraf tegen zich eisen. Zijn belofte om het geweld af te zweren, helpt hem niet.

In augustus wordt een van de 'zwaarste' verdachten van de gijzeling in Den Haag tot anderhalf jaar cel veroordeeld. Vijf anderen krijgen zes maanden. Zij waren al op vrije voeten gesteld omdat duidelijk was dat hun straffen niet hoger dan hun voorarrest zouden uitvallen.1996-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail:
redactie@telegraaf.nl
december november oktober september augustus juli juni mei april maart februari januari