&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Koning Hoessein (63) overleden

Koning Hoessein van Jordanië overlijdt op 63-jarige leeftijd aan de gevolgen van lymfeklierkanker. Staatshoofden en regeringsleiders uit de gehele wereld wonen zijn begrafenis in Amman bij. Onder hen koningin Beatrix, die persoonlijk met Hoessein en diens echtgenote koningin Noor was bevriend.


onder groot militair vertoon wordt koning Hoessein naar zijn laatste rustplaats gereden. Hij wordt bijgezet in het familiegraf. FOTO: JOHANNES DALHUIJSEN

Hoessein levert al enkele jaren een dappere, openbare strijd tegen zijn slopende ziekte. Hij verblijft zes maanden in de Verenigde Staten, waar hij chemotherapie onderging.

Medio januari keert een ogenschijnlijk herstelde Hoessein op triomfantelijke wijze in Jordanië terug. Vanuit een rijdende limousine begroet hij zijn volk, dat massaal op de been is om hem enthousiast te verwelkomen. De koning stelt direct orde op zaken: hij zet zijn broer Hassan, al 34 jaar jaar lang kroonprins, wegens wanbeheer af om zijn eigen zoon Abdallah (37) naar voren te schuiven.

Een week later krijgt Hoessein echter een terugval. Een nieuwe beenmergtransplantatie in de VS mislukt, waarna de doodzieke koning terugvliegt naar Jordanië. Hij wil in eigen land sterven.

Jordanië is ontroostbaar na zijn dood. "Hij was als een vader voor ons. Hij laat 4,3 miljoen wezen achter", vertolkt een Jordaniër de affectie van het volk.


Koningin Noor , van oorsprong Amerikaanse, is ruim twintig jaar lang Hoesseins steun en toeverlaat geweest. Zij was zijn vierde echtgenote. FOTO: REUTERS

Koning Hoessein is 46 jaar aan de macht geweest. Hij was een van de meest stabiele krachten in het Midden-Oosten. Hoewel hij ook fouten maakte zo sloot hij zich in 1967 aan bij Egypte en Syrië in de oorlog tegen Israël en koos hij in 1991 tijdens de Golfoorlog de kant van Saddam Hoessein zal hij de geschiedenis ingaan als bruggenbouwer tussen het joodse volk en de Arabieren. Ondanks zijn ziekte zette hij zich vorig jaar nog in om het Wye-vredesakkoord te bewerkstelligen.

In heel Israël worden de vlaggen halfstok gehangen. Ook Syrië, Saoedi-Arabië en de Palestijnse Autoriteit kondigen een rouwperiode van drie dagen af.



1996-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail:
redactie@telegraaf.nl
december november oktober september augustus juli juni mei april maart februari januari