&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Inleveractie wapens groot succes

De wapen-inleveractie 'Heb 't lef, Wapens weg' heeft in twee weken 13.826 wapens opgeleverd. Naast slag- en steekwapens zijn er ook zoŽn 2.000 vuurwapens ingeleverd, waaronder pistolen, revolvers en alarmpistolen.

Dat heeft minister Korthals (justitie) bekend gemaakt nadat hij het startsein gaf voor de vernieting van de wapens. De minister kondigde verder aan in de toekomst nog meer van dit soort inleveracties te willen houden.

De campagne 'Heb 't lef, Wapens weg' startte op 13 december en bestond uit het straffeloos afstaan van slag-, stoot- en steekwapens op speciale verzamelpunten bij politiebureaus en op scholen. De actie werd ondersteund door een landelijke voorlichtingscampagne die bestond uit tv- en radiospots, een speciale internet- site en advertenties in de landelijke dagbladen.

Daarnaast zijn er in veel steden speciale activiteiten georganiseerd, met als hoogtepunt de Nacht van 't Lef op 18 december. Het doel van de campagne was bij te dragen aan het besef bij de bevolking dat wapenbezit onwenselijk en gevaarlijk is.

Niet alleen slag- en steekwapens maar ook een groot aantal vuurwapens zijn met de actie gecollecteerd. Een man meldde zich in Amsterdam bij een politiebureau en legde vijf geweren met afgezaagde loop (riotguns) en een punt-2 longrifle op de balie. De man had de wapens jaren geleden begraven. Hij greep inleveractie, die bedoeld was voor steekwapens, aan om zijn schietijzers in te leveren. Dit gold echter niet voor vuurwapens. De Amsterdammer is inmiddels verhoord. Hij zei dat de actie voor hem een zetje in de rug was om eindelijk van het schiettuig af te komen. De officier van justitie beslist of de zaak nog een vervolg krijgt.

Bij een ander Amsterdams politiebureau nam een onbekende wapenbezitter geen risico. Hij stormde het bureau binnen en gooide twee alarmpistolen en een stroomstootwapen op de balie, waarna hij vervolgens weer de deur uit rende.1996-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail:
redactie@telegraaf.nl

december november oktober september augustus juli juni mei april maart februari januari