&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Stormachtige december in Europa

De zware zuidwesterstorm met hevige slagregens die ons land teisterde, heeft voor enorme overlast gezorgd. Het scheepvaart-, vlieg- , trein- en autoverkeer raakte door de harde windstoten ernstig ontregeld.

Voor zover bekend raakten slechts enkele personen lichtgewond. Uit alle provincies, maar met name uit de kustgebieden, kwamen meldingen van omgewaaide bomen, weggewaaide reclameborden en afgewaaide dakpannen. Her en der gebeurden verkeersongelukken doordat weggebruikers werden verrast door de hevige rukwinden, tot soms meer dan 130 kilometer per uur.

Door de takel- en opruimwerkzaamheden ontstonden lange files. Ook Denemarken viel ten prooi aan de zuidwesterstorm. Er vielen zes doden en zo'n 100.000 Denen zitten zonder stroom. In het zuiden van Zweden kwamen drie mensen om. De materiŽle schade wordt geschat op ruim 300 miljoen gulden. In Duitsland eiste de storm drie doden. Een 76-jarige man vond in Hamburg de dood tijdens het leegpompen van zijn kelder. Een aantal oevers van de grootste Duitse havenstad liep onder water. De schade in de Duitse kustgebieden loopt in de miljoenen marken, hoewel de gevreesde stormvloed achterwege bleef.

Rond de kerst is het weer raak: de orkaan Lothar kost in Frankrijk zeker zeventig mensenlevens.In Zuid-Frankrijk vielen 26 doden als gevolg van rondvliegende takken, ontwortelde bomen of verkeersongelukken. Het noodweer heeft in Europa sinds kerst aan ten minste 116 mensen het leven gekost. De omgeving van Parijs werd formeel uitgeroepen tot rampgebied.

Burgemeester Jean Tiberi van de Lichtstad sprak van een enorme ravage aan parken en historische monumenten, zoals de onlangs opgeknapte NŰtre-Dame waarvan delen van het dak en de glas-in-lood-ramen zijn vernield, en het Paleis van Versailles. De wind van orkaansterkte blies tevens nieuwe grote plakken taaie olie, afkomstig van de gezonken Maltezer tanker Erika, op de stranden ten zuiden van Bretagne. Volgens de autoriteiten is een grote milieuramp onafwendbaar. Tienduizenden vogels zijn inmiddels met olie besmeurd geraakt.

Volgens weerdeskundigen was Lothar, de orkaan van tweede kerstdag, de zwaarste uit de geschiedenis. Tien jaar geleden richtte 'Wiebke' ook veel schade in het zuiden van Duitsland aan, maar de windsnelheden zouden toen lager hebben gelegen. De naam Lothar blijft in Duitsland verbonden aan de dood van vijftien mensen. De slachtoffers werden bijna allemaal getroffen door omvallende bomen. Meer dan tweehonderd mensen raakten gewond en moesten in een ziekenhuis worden opgenomen.

De schade in Zwitserland, waar minstens 11 mensen omkwamen, bedraagt tussen de f 100 en f200 miljoen. Bij een lawine in de Noordwest-Italiaanse Alpen in de provincie Turijn zijn vier alpinisten om het leven gekomen. Familieleden van de jongemannen waarschuwden de politie, waarna de zoektocht door de storm in de Alpen begon. Een vijfde jongeling, die ook onder de sneeuw was bedolven, kon op het nippertje van een wisse bevriezingsdood worden gered.1996-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail:
redactie@telegraaf.nl

december november oktober september augustus juli juni mei april maart februari januari