&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Leerling richt bloedbad aan op Veghelse school

Een 17-jarige scholier heeft met een pistool een bloedbad aangericht op het Leijgraafcollege in de Brabantse gemeente Veghel.

Ali D. opende dinsdagmiddag het vuur in het computerlokaal van de school voor middelbare beroepsopleidingen. De jongen blijkt wraak op Hassan Keskin te hebben willen nemen omdat deze Ali's 15-jarige zusje Yeliz naar Turkije zou hebben ontvoerd.

Vier klasgenoten en een lerares van het Leijgraafcollege werden getroffen door rondvliegende kogels toen de jongen plotseling een vuurwapen trok in de klas en in het wilde weg om zich heen begon te schieten. Ali schoot naast Hassan ook diens kameraad Ali Akdeniz (18), twee andere leerlingen en een docente neer.

Ali D. was een nieuwe leerling op het Leijgraaf-college. Hij zat pas sinds enkele maanden in de eerste klas van de middelbare beroepsopleiding. "Deze jongen behoort zeker niet bij de top 10 van meest vervelende klanten", aldus directeur Martinoh. "Als zo'n toptien hier al zou bestaan."

Veel leerlingen denken daar echter anders over. Ali D. zou al vaker op school rondgebazuind hebben dat hij 'zijn rivaal' zou 'afmaken', omdat deze zijn familie te schande zou hebben gemaakt door met zijn zus te vrijen. Hassanīs broer Ismail verklaarde ook dat Hassan al vaker door de schutter is bedreigd. Hassan zou de politie hierover meerdere malen hebben ingelicht, maar volgens zijn broer nam de politie de bedreigingen niet serieus.

"Het is gewoon een aanslag geweest", aldus Ismail. "Dat meisje was voorbestemd om te trouwen met een neef in Turkije en niet met Hassan. Het was een moordcomplot. Ali's vader heeft hem naar school gebracht en heeft buiten staan wachten. Hassan probeerde nog te vluchten. Ali kwam hem achterna en schoot meerdere malen op hem. Zelfs toen zijn kogels op waren, bleef hij de trekker nog overhalen."

Beide Turkse families beschuldigen elkaar van doodsbedreigingen. "Begin augustus verdween mijn dochtertje Yeliz spoorloos", vertelt Ali's moeder. "Via familie in Turkije hoorden we dat ze door Hassan was ontvoerd. Ze verbleven bij een broer van Hassan in Ankara. Wij hebben haar gevraagd direct naar huis te komen." Yeliz beweerde dat zij Hassan nauwelijks kende en dat zij onder dwang is meegenomen. Ali's moeder: "Hassan heeft haar toen om drie uur 's nachts op straat gezet. Ik was er helemaal ziek van. Ik heb zo snel mogelijk het vliegtuig gepakt en haar opgehaald. De zaak was allang weer vergeten en vergeven, maar Hassan bleef Yeliz lastigvallen en bedreigen. Ik was zo bezorgd dat ik haar elke dag naar school bracht en ook weer ophaalde."

Schutter Ali D. zal worden voorgeleid. De 17-jarige scholier kan volgens de Bossche officier mr. G. Bos mogelijk als een meerderjarige worden berecht. "We kunnen de rechtbank verzoeken het strafrecht voor meerderjarigen toe te passen", aldus Bos. "De ernst van het delict zal daarbij een grote rol spelen." Hassans vader heeft inmiddels om politiebescherming voor zijn zoon in het ziekenhuis gevraagd. "Wij zijn bang dat de zaak nog verder escaleert", zegt hij bezorgd.1996-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail:
redactie@telegraaf.nl

december november oktober september augustus juli juni mei april maart februari januari