Bart winnaar Big Brother

Bart is met geringe voorsprong winnaar geworden van het Veronica-programma Big Brother. Hij krijgt de hoofdprijs van ƒ250.000. Ruud werd tweede en Willem eindigde op de derde plaats. De eindstrijd was bloedstollend: Bart en Ruud lagen lange tijd nek aan nek.

"Als ik een hartslagmeter had gehad, was-ie nu kapot", zei Bart na het horen van het grote nieuws. Eenmaal buiten, te midden van een uitzinnige menigte, vloog hij direct zijn BB-vriendin Sabine en zijn ouders om de hals. Ruud baalde toen hij hoorde dat hij met slechts een 'banddikte' had verloren. Willem reageerde laconiek op zijn nederlaag. Zijn dochter begroette hij met een verbaasd "Wat ben jij groot geworden!"

De kinderen van Ruud en Willem kregen 10.000 gulden als troostprijs. Het geld komt vrij wanneer de kinderen 18 jaar oud zijn. Bart uit Roelofarendsveen ontpopte zich al snel tot de lieveling van de dames, zowel bij de kijkers als in het huis. Sabine viel voor de charmes van Bart, hetgeen haar haar plek in het huis kostte. Het kersverse paar sloot zich te veel af van de rest en werd door de overige bewoners genomineerd. Het publiek bepaalde vervolgens dat 'kreng' Sabine weg moest.

Dat Bart in het huis vooral een dwarsligger was, leverde hem nog meer nominaties op. Maar de kijkers genoten juist van zijn tegendraadse opmerkingen en stemden ronde na ronde niet op hem. Bredase Ruud was lange tijd de grote favoriet, omdat hij in het huis de rol vervulde van herbergvader. Mogelijk dat hij net iets te neutraal is gebleven en dat daarom het publiek toch koos voor de iets meer uitgesproken Bart. Ook kok Willem uit het Groningse Leek is lang kandidaat geweest voor de eindzege. Dat hij echter tijdens de laatste ronde zijn 'maatje' Ruud nomineerde, deed hem wellicht de das om. Het publiek, dat dagelijks met honderden het huis in Almere bezocht, schold hem zelfs van achter de omheining uit voor matennaaier, maar zijn fanclub bleef hem tot de laatste minuut trouw.

Big Brother is in drie maanden tijd uitgegroeid tot het meest succesvolle programma ooit. Nooit eerder kreeg een tv-formule zoveel aandacht van de media, nooit eerder was de belangstelling uit het buitenland zo groot. Kranten van New York tot Tokio schreven over het fenomeen, tv-ploegen reisden uit de hele wereld naar Almere om de met hekken omsloten wooncontainers te filmen. Verschillende landen hebben de formule al gekocht.1996-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail:
redactie@telegraaf.nl

december november oktober september augustus juli juni mei april maart februari januari