&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Zwemmers Oranje regeren Europa

Overladen met gouden, zilveren en bronzen medailles keert de Nederlandse zwemploeg terug naar Nederland. Istanboel, het strijdperk van de Europese kampioenschappen, is voor de Nederlandse waterratten een goudmijn vol verwachte en onverwachte schatten.


Pieter van den Hoogenband

Nederland verovert in Turkije negen keer goud, twee keer zilver en twee keer brons. Zes van de gouden plakken hangen om de nek van Pieter van den Hoogenband, de absolute zwemkoning van Europa. Met zijn zegereeks overschaduwt hij de topprestatie van zijn clubgenote Inge de Bruijn. De zwemster van PSV Eindhoven grijpt tweemaal goud, een keer zilver en drie Europese records. Het resterende goud is voor Marcel Wouda.

Op het zwemmen van Van den Hoogenband staat geen maat in Istanboel. Hij grijpt goud op de 50, 100, 200 en 4x100 meter vrije slag, de 50 meter vlinderslag en de 4x100 meter wisselslag. De 21-jarige goudvis uit Geldrop is met Oranje ook de snelste op de 4x200 meter vrij, maar die gouden plak gaat aan zijn neus voorbij als gevolg van diskwalificatie.

Vooral de manier waarop Van den Hoogenband op de laatste dag als slotzwemmer van de 4x100 meter wisselslag Nederland aan goud helpt, is kenmerkend voor zijn superioriteit. Hij verlaat als vierde het startblok, haalt binnen een mum van tijd drie zwemmers in en tikt als eerste aan.

De Duitser Tröger omschrijft de snelheid van Van den Hoogenband als volgt: "Ik voelde ineens een speedboot voorbij komen."

Na zijn succesreeks blikt de laconieke Van den Hoogenband alweer vooruit naar de Olympische Spelen van Sydney. "Het kan allemaal nog harder, al zou ik nu alleen even niet weten hoe dat moet."1996-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail:
redactie@telegraaf.nl

december november oktober september augustus juli juni mei april maart februari januari