&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Nacht van twee minuten in Europa

Tachtig jaar na de vorige en 136 jaar voor de volgende Europese zonsverduistering scheert de maan voor de zon langs en hult het aardoppervlak twee minuten lang in een sluier van duisternis.

Naar schatting tweehonderd miljoen Europeanen kijken op woensdag 11 augustus even naar de hemel. Vanaf het Engelse Cornwall, via het Franse Dieppe, het zuidelijkste puntje van België en Luxemburg, Stuttgart en München, het Balatonmeer in Hongarije, Turkije en verder naar het oosten, tot in India, is de eclips honderd procent.

Wekenlang heeft Nederland toegeleefd naar de twee minuutjes nacht. Speciale eclipsbrilletjes gaan als broodjes over de toonbank, eclipsdeskundigen worden van studio naar studio gesleept, werkgevers verbieden hun personeel vrijaf te nemen en hele volksstammen duiken de file in om de grens over te trekken, op zoek naar een plaats waar de eclips volledig is.

Als het natuurverschijnsel zich tegen half één 's middags zich voordoet en de eclipskoorts het kookpunt bereikt, ligt heel Nederland 'plat'. In ons land, waar de verduistering circa 95 procent is, laat de eclips zich zien tussen de wolken door in een strook van Zeeland tot Arnhem. Maar in het grootste deel van Nederland is het zwaarbewolkt, tot grote teleurstelling van de toeschouwers, die het moeten doen met een lichte schemering.

Toeschouwers aan de Bretonse kust, delen van Zuid-Duitsland en Hongarije hebben meer geluk. Zij krijgen de corona, de stralende dampkring rond het zwarte silhouet van de maan, in al haar schoonheid te zien.

Zie ook de special 'Eclipse '99'1996-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail:
redactie@telegraaf.nl

december november oktober september augustus juli juni mei april maart februari januari