&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Tieners richten bloedbad aan op school VS

Twee Amerikaanse tieners richten een bloedbad aan op hun school in Littleton (Colorado). Zij vermoorden twaalf medeleerlingen en een docent en verwonden 23 mensen voordat zij de hand aan zichzelf slaan.


Vervuld van afgrijzen laten leerlingen van de Columbine High School die aan de slachting ontsnapten, hun tranen de vrije loop. FOTO: REUTERS

Het drama wordt aangericht door de 18-jarige Eric Harris en Dylan Klebold (17), die lachend dood en verderf zaaien. Zij stormen rond lunchtijd de Columbine High School binnen en openen direct het vuur. Honderden leerlingen vluchten volledig in paniek naar buiten.

Verschillende slachtoffers worden van nabij doodgeschoten. "Kiekeboe", roepen de schutters tegen een 17-jarig meisje dat in doodsangst onder een bureau weggedoken zit, om haar vervolgens een nekschot te geven.

Bomexperts van de politie hebben geruime tijd nodig om het gebouw uit te kammen omdat beide daders verspreid door het hele pand bijna 70 explosieven verstopten. Het duo zelf wordt dood in de bibliotheek aangetroffen.

FOTO: Dylan Klebold

Harris en Klebold worden omschreven als buitenstaanders die deel uitmaakten van de zogenoemde regenjas-maffia, een groepje van zo'n twaalf jongeren die lange zwarte regenjassen dragen en van gothic-muziek houden. Zij adoreren de omstreden rocker Marilyn Manson en Adolf Hitler. De slachtpartij vindt plaats op Hitlers geboortedag.

FOTO: Erich Harris

Een maand later schiet een 15-jarige jongen bij de Heritage High School in Conyers (Georgia) zes medeleerlingen neer. De dader, die uit liefdesverdriet zou handelen, geeft zich over. Moordcomplotten op andere scholen worden verijdeld.

Amerika is diep geschokt. De discussie over de wapenwetgeving laait weer op. Er gaan steeds meer stemmen op om de wapenverkoop aan banden te leggen.

Er lijkt echter geen einde aan de fatale schietpartijen te komen. In juli schiet de racistische Benjamin Smith in het midden-westen vanuit zijn auto een zwarte man en een Koreaan dood en verwondt hij nog eens zeven anderen. Na een wildwest-achtervolging door de politie pleegt hij zelfmoord.

Eind juli opent een verwarde belegger, Mark Barton (44), in Atlanta (Georgia) het vuur in de kantoren van twee verschillende beleggingsfirma's. Er vallen negen doden en twaalf zwaargewonden. Voorafgaand aan dit bloedbad heeft hij al zijn vrouw en twee kinderen afgeslacht. Wanneer de politie hem na een urenlange klopjacht weet te traceren, slaat ook Barton de hand aan zichzelf.1996-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail:
redactie@telegraaf.nl

december november oktober september augustus juli juni mei april maart februari januari