&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Arena aan de voeten van Nummer Veertien

Met een lach en een traan knipoogt Ajax op de avond van 6 april naar het verleden. Een traan van weemoed en ontroering te verstaan. Want voor verdriet is geen plaats in de volle Amsterdamse Arena, waar Johan Cruyff wordt geëerd op een manier die voor Nederlandse begrippen uniek genoemd mag worden.

Vele duizenden liefhebbers kijken mee in de kijkdoos van Johan Cruyff, die rijkelijk gevuld is met prachtige momenten uit de roemruchte Ajax-historie. Op verzoek van de beste voetballer van de eeuw staan de laatste dertig jaar centraal, omdat in 1969 de wereldwijde zegetocht van de Amsterdamse club een aanvang nam.

De Arena had voor het evenement ter ere van de Nummer Veertien wel drie keer uitverkocht kunnen zijn. Het weerzien met de oude glorie draagt een hoog kippenvelgehalte. Begeleid door oude voetbalhits en historische fragmenten uit de jaren zeventig wordt de opkomst van beide teams van oud-Ajax vol hartstocht en dankbaarheid ontvangen.

Het wekt geen verwondering dat de entree van gastheer Johan Cruyff de kroon spant. Qua populariteit krijgt hij echter concurrentie van Marco van Basten. De aanwezigheid van de voormalig Europees Voetballer van het Jaar is het gesprek van de dag geweest. Zou hij wel of zou hij niet? Hoewel de organisatie aanvankelijk verkondigt dat Van Basten zich slechts in de dug-out zou melden, kan de spits de smeekbedes van het publiek gewoonweg niet negeren. En dus stijgt een oorverdovend gehuil op als San Marco inderdaad het veld betreedt.

Nog één keer, zijn kapotte enkel ten spijt, laat hij het publiek van zijn kunsten genieten. Op aangeven van Cruyff zorgt Van Basten met zijn doelpunt (2-1) voor het het hoogtepunt van het duel der giganten. Op de tribune hangt een spandoek: 'Johan, je bent Van Bastisch' een ode aan de twee beste voetballers die Nederland ooit heeft voortgebracht.

De benefietwedstrijd tussen Ajax en het Barcelona van trainer Louis van Gaal eindigt even later in 2-2.


1996-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail:
redactie@telegraaf.nl

december november oktober september augustus juli juni mei april maart februari januari