&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">


SEPTEMBER


Winkeliers willen 'big bang' euro

DEN HAAG - In de heftige discussie over de invoering van de euro gaan de banken overstag en onderzoeken alsnog de mogelijkheden voor een snelle invoering per 1 januari 2002. Vooral de detailhandel pleit voor een zogenoemde 'big bang'.

Een invoering die minimaal drie weken duurt brengt volgens de winkeliers te hoge kosten met zich mee. Een dergelijke overlappingsperiode is volgens de banken nodig vanwege praktische en veiligheidsproblemen. De winkeliers vrezen chaotische taferelen: alles dubbel prijzen en de afvoer van miljarden oude guldens, kwartjes, dubbeltjes en stuivers.

De Nederlandse euro draagt de beeltenis van koningin Beatrix.

Ook een meerderheid van de Tweede Kamer neigt naar een invoering in één dag. Het wachten is op een definitief advies van het Nationaal Forum voor de introductie van de euro. Een optie is onder meer dat de banken in de laatste twee maanden van het jaar 2001 al beginnen met innemen van guldens en ander muntgeld.

Een uitzondering in het bedrijfsleven vormt de automatenbranche. Handelaren melden in grote paniek dat ze minimaal drie maanden nodig hebben om alle speelautomaten aan de euro aan te passen. Ze waarschuwen de Staat voor een miljoenenclaim als er toch een 'big bang' komt. Faillissementen worden niet uitgesloten.

Het kabinet komt het Midden- en Kleinbedrijf tegemoet door de komende drie jaar 180 miljoen gulden uit te trekken om kleine ondernemers fiscaal te compenseren voor de extra kosten die de invoering van de euro met zich meebrengt. Het gaat hierbij met name om kosten voor nieuwe kassa's, administratie en prijsaanpassingen.HET JAAR 1998

Januari
Februari
Maart
April
Mei
Juni


Juli Augustus September Oktober November December

Sportjaar 1998

Spraakwater 1998

Overleden in 1998

© 1998 De Telegraaf-i / Dagblad De Telegraaf