&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">


SEPTEMBER


Willem-Alexander en Emily uit elkaar

DEN HAAG - Het is uit! Na bijna vier jaar is de relatie tussen prins Willem-Alexander (31) en Emily Bremers voorbij. Zij zijn als vrienden uit elkaar gegaan.

Het nieuws komt aan het licht in New York, waar druk wordt gelobbyd voor een Nederlandse zetel in de VN-Veiligheidsraad. Tijdens een receptie praat Josée van den Broek, echtgenote van eurocommissaris Hans van den Broek en moeder van prinses Marilène, haar mond voorbij.

De liefdesbreuk slaat in als een bom als De Telegraaf het nieuws als eerste brengt. De breuk blijkt al van vóór het huwelijk van prins Maurits en Marilène te stammen. Emily was eind mei weliswaar te gast op hun trouwdag, maar zij was op persoonlijke titel uitgenodigd.

In kleine kring was al langer bekend dat de verhouding op een dieptepunt was beland. Maar omdat Willem-Alexander en Emily twee jaar geleden ook al een moeilijke fase doormaakten, werd beslist niet uitgesloten dat zij zich opnieuw met elkaar zouden verzoenen.

De 28-jarige Emily blijkt zelf een punt achter de relatie te hebben gezet, de balans opmakend van het voortdurend verstoppertje spelen en het lange dralen van Willem-Alexander.

Een breed lachende Emily Bremers, daags na het nieuws over de liefdesbreuk. Het lijkt alsof er een last van haar is afgevallen.

Dat Nederland dol is op de charmante Emily, blijkt wel uit het feit dat zij onder de sympathiebetuigingen wordt bedolven. Op straat in haar woonplaats Den Haag krijgt zij spontaan een bos bloemen aangeboden, die ze lachend in ontvangst neemt. Emily, in het dagelijks leven manager bij de KLM, maakt een opgewekte en opgeluchte indruk.

De voorzitter van de Willem-Alexander en Emily Vereniging, Johan Vlemmix uit Eindhoven, is volledig uit het lood geslagen. "Ze hoorde er al zo bij", verzucht hij. "Emily is een heerlijk, gewoon meisje, dat het voor elkaar kreeg onze prins dichterbij het volk te brengen."

Ook inwoners van Den Haag zijn in mineur. "Nu krijgen we vast zo'n stijve buitenlandse prinses", moppert er een. Maar Emily's overburen geloven niets van het nieuws: "Laatst zagen we Willem-Alexander nog bij haar in de woonkamer zitten."

De prins leerde Emily in het najaar van 1994 kennen in de Leidse studenten- en uitgaanswereld. Begin 1995 gaf hij voor het eerst openlijk toe bevriend te zijn met de rechtenstudente, dochter van de Nijmeegse orthodontist Louis Bremers en Lisanne Bremers-Rottier.

Op weg naar de wintersport raakte het paar in januari '95 betrokken bij een ernstig auto-ongeluk in Zuid-Duitsland. Zij bleven ongedeerd. Na haar studie verhuisde Emily, in het kielzog van haar vriend, naar Den Haag.

Het waren geen gemakkelijke jaren voor Emily, wier status als vriendin van de kroonprins nooit officieel werd erkend. Vooral in de beginfase was het geen geheim dat koningin Beatrix de nodige bedenkingen over de relatie had.

Tevens kwam Emily's familie onder vuur te liggen, met name vanwege een 'economische emigratie' naar België. Pas na drie jaar kreeg haar relatie met Willem-Alexander een semi-officieel tintje toen zij was uitgenodigd om een feest ter ere van koningin Beatrix' zestigste verjaardag bij te wonen.

Willem-Alexander had geen haast met een officiële verbintenis. Eigenlijk gaf hij al in maart een schot voor de boeg voor het naderend onheil; hij verzekerde Nederlandse journalisten dat hij voorlopig geen trouwplannen had.

In dat kader is de reactie van de Rijksvoorlichtingsdienst op de breuk dan ook veelbetekenend: "Het is onmogelijk om te beantwoorden of iets uit is, als wij nimmer hebben gezegd dat het aan is." Premier Kok vindt het een goede zaak dat de RVD de relatie nooit heeft bevestigd: "Dan gaat iedereen er immers van uit dat een verloving of huwelijk ophanden is. Dat kan de privacy van de betrokkenen enorm schaden."

Wanneer Willem-Alexander voor het eerst weer in de openbaarheid treedt, vragen journalisten hem om een reactie op zijn nieuwe status als vrijgezel. Hij geeft geen commentaar, maar wendt geërgerd zijn hoofd af. Een maand later blijkt de prins op een streng dieet te zijn: hij is al 10 tot 15 kilo afgevallen.HET JAAR 1998

Januari
Februari
Maart
April
Mei
Juni


Juli Augustus September Oktober November December

Sportjaar 1998

Spraakwater 1998

Overleden in 1998

© 1998 De Telegraaf-i / Dagblad De Telegraaf