&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">


OKTOBER


Land voor vrede in Midden-Oosten

NEW YORK/JERUZALEM - Israël en de Palestijnen heropenen de weg naar vrede in het Midden-Oosten.

Premier Netanjahoe van Israël en de Palestijnse leider Arafat ondertekenen een 'memorandum', waarin Israël zich verplicht zich binnen drie maanden volledig terug te trekken uit 13,1 procent van de Westelijke Jordaanoever, terwijl nog eens 14,2 procent onder Palestijns zelfbestuur komt.

In ruil voor land zullen de Palestijnen extremistische organisaties ontmantelen en ontwapenen, alsmede terroristen onder toezicht van de CIA berechten. Tevens wordt afgesproken dat de clausule om de staat Israël te vernietigen uit het Palestijnse handvest zal worden geschrapt.

Aan dit zogenoemde land-voor-vrede-akkoord gaan negen dagen van zenuwslopende besprekingen vooraf in het conferentieoord Wye Mills in de Amerikaanse staat Maryland. Dit op initiatief van president Bill Clinton, die Netanjahoe en Arafat bij elkaar roept om het vredesproces, dat al anderhalf jaar in een impasse verkeert, onder auspiciën van minister Albright (Buitenlandse Zaken) uit het slop te halen. Volgens de akkoorden van Oslo, die in 1993 werden gesloten, moet er voor mei 1999 een definitief vredesverdrag zijn.

Het topoverleg verloopt uiterst moeizaam. Het dreigt zelfs te mislukken wanneer er een aanslag wordt gepleegd op een busstation in het Israëlische Beersheba, waarbij 64 gewonden vallen.

Een informeel geklede president Clinton (links) tracht het vredesakkoord tussen Arafat (midden) en Netanjahoe rond te krijgen.

Te elfder ure dreigt er opnieuw een kink in de kabel te komen doordat de Israëli's vrijlating eisen van de Israëlische spion Jonathan Pollard, die in de VS vastzit. Clinton doet geen enkele toezegging. Slechts onder zeer zware druk van de Amerikanen zet Netanjahoe zijn handtekening onder het verdrag.

Overeenkomstig het akkoord zegt Arafat de eigen Hamas de wacht aan. Een groot aantal leden van deze extremistische beweging wordt opgepakt, terwijl de geestelijk leider van de organisatie, sjeik Ahmed Jassin, huisarrest krijgt opgelegd. Hamas roept zelfs op om Arafat, "de lakei van de Zionisten" te vermoorden.

Het wantrouwen over de uitvoering van de afspraken is groot bij beide partijen.HET JAAR 1998

Januari
Februari
Maart
April
Mei
Juni


Juli Augustus September Oktober November December

Sportjaar 1998

Spraakwater 1998

Overleden in 1998

© 1998 De Telegraaf-i / Dagblad De Telegraaf