&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">


OKTOBER


Vendex neemt Bijenkorf-concern over

AMSTERDAM - Vendex, het moederbedrijf van V&D neemt voor 2 miljard gulden het Bijenkorf-concern KBB over. Hierdoor komen Vroom & Dreesman, de Bijenkorf en de Hema in één hand en ontstaat de grootste warenhuisketen van Nederland.

Ook bekende kledingzaken zoals Amici, America Today, Hunkemöller, Kreymborg, M&S en Prénatal komen onder de vlag van de nieuwe gigant. Verder behoren ook de bouwmarkten Praxis en Formido en de speciaalzaken Dixons en de Kijkshop tot de nieuwe groep.

De fusie komt niet zonder slag of stoot tot stand. Een aantal grootaandeelhouders van KBB, waaronder de verzekeraar Delta Lloyd en het Philips pensioenfonds, wil geen genoegen nemen met het bod van Vendex van ƒ145 per aandeel. Vendex-topman Hessels wil hen echter niet tegemoet komen.

Voorts blijkt de fusie de toestemming van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) nodig te hebben, omdat de machtspositie van het nieuwe concern zo groot is dat getoetst moet worden of de vrije concurrentie niet wordt belemmerd.

Dan duikt plotseling een nieuwe huwelijkskandidaat op. WE-International, eigenaar van onder meer de winkelketens Hij en Zij biedt 160 gulden per aandeel, wat neer komt op een overnamesom van 1,9 miljard.

Vendex en KBB nemen meteen maatregelen tegen het vijandige bod. Vendex-topman is zijn ferme woorden van februari 'geen cent meer' te willen geven voor KBB vergeten en verhoogt zijn bod tot 167,50 per aandeel. Verder wordt een beschermingsconstructie in het leven geroepen door plaatsing van preferente aandelen bij een bevriende stichting.

President-commissaris R. Hazelhoff van KBB doet de wenkbrauwen fronsen in de financiële wereld door de bewoordingen waren hij het WE-bod afschildert. Hij beschuldigt het bedrijf van 'stalking' en zegt: "Veel mensen hebben een hockeystick of golfclub onder het bed liggen voor als er een ongewenst individu binnenkomt. Wij mogen dat niet, maar hebben wel het recht op zelfverdediging."

Nadat de NMa groen licht geeft voor de fusie trekt WE zich terug. Het concern zegt niets te zien in een langdurig juridisch gevecht om de beschermingswal te slechten. Tenslotte klopt ook huishoudwarenhuis Blokker aan bij KBB. Blokker ziet echter af van een definitief bod wanneer blijkt dat KBB niet mee wil werken.HET JAAR 1998

Januari
Februari
Maart
April
Mei
Juni


Juli Augustus September Oktober November December

Sportjaar 1998

Spraakwater 1998

Overleden in 1998

© 1998 De Telegraaf-i / Dagblad De Telegraaf