&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">


NOVEMBER


TV Week van De Telegraaf doorbraak in gidsenland

AMSTERDAM - De Telegraaf komt met TV Week, een eigen televisiegids die als gratis bijlage bij de krant wordt gevoegd.

TV Week is een veelkleurig tijdschrift met een minimale omvang van 56 pagina's. Het blad, dat niet in de losse verkoop komt, wordt in de mediawereld een zap-gids genoemd: de programma's zijn per rubriek (bijvoorbeeld sport, film, muziek) gerangschikt. De lezer gaat zappend langs de programma's.

De doorbraak is mogelijk na het besluit van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) dat de publieke en commerciële tv-zenders bereid moeten zijn de gegevens over de programma's te verkopen voor een redelijke prijs.

De NMa komt tot deze beslissing na een klacht van uitgever Holdingmaatschappij De Telegraaf. Eerdere verzoeken van De Telegraaf werden door de omroepen en de Holland Media Groep (RTL4, RTL5 en Veronica) afgewezen. Zij wilden de gegevens exclusief voor zichzelf houden vanwege de winstgevende exploitatie van de tv-gidsen.

Linda de Mol en Monique van de Ven, hoofdrolspeelsters in de nieuwe tv-serie Spangen, sieren de omslag van de eerste TV Week.

Bij de omroepen komt het verlies van de exclusiviteit van de gegevens hard aan. De publieke omroepen en Veronica produceren gezamenlijk 4,7 miljoen gidsen per week. De omroepen houden daar jaarlijks, volgens de NOS, enkele tientallen miljoenen guldens aan over. Nieuwkomer op de gidsenmarkt De Telegraaf is met een oplage van 800.000 exemplaren verreweg de grootste krant van ons land.

NMa-directeur Kist zegt dat de financiële schade voor de omroepen zal meevallen. "Omroepen hebben genoeg mogelijkheden om hun waarde voor het publiek te bewijzen. Het voortbestaan van de omroepen komt absoluut niet in gevaar." Kist beticht de omroepen van 'koppelverkoop', omdat abonnees van een tv-gids ook meteen lid van een omroep worden.

Op de cover van het eerste nummer van TV Week prijken de gezichten van Linda de Mol en Monique van de Ven. Als boevenvangers in de nieuwe TROS-serie Spangen bestormen ze de beeldbuis.HET JAAR 1998

Januari
Februari
Maart
April
Mei
Juni


Juli Augustus September Oktober November December

Sportjaar 1998

Spraakwater 1998

Overleden in 1998

© 1998 De Telegraaf-i / Dagblad De Telegraaf