&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">


NOVEMBER


Gruwelijke ravage in Midden-Amerika

Inwoners van de Hondurese hoofdstad Tegucigalpa knijpen hun neus dicht terwijl ze over een markt langs rottend vlees lopen. De markt is enkele dagen tevoren overstroomd door toedoen van de orkaan Mitch.

Mitch scheert als een zeis door Midden-Amerika. Meedogenloos, onverbiddelijk en niets ontziend. Nicaragua en Honduras worden vrijwel van de kaart gespoeld, minstens 12.000 mensen de dood ingejaagd.

De landen verkeren in shocktoestand na de misschien wel grootste natuurramp van deze eeuw. De met modder overspoelde vlaktes liggen vol lichamen.

De stank van de dood legt een ondraaglijke sluier over de velden van Honduras en Nicaragua. Uit de suikerrietvelden stijgen tientallen plukjes rook op. Elk pluimpje staat voor een dode. Ploegen van het Rode Kruis zoeken lijken en steken ze in brand.

Rottende stoffelijke resten en het ontbreken van schoon water veroorzaken epidemieën in de overspoelde gebieden. De onmiddellijke lijkverbranding is van levensbelang voor hen die aan de overstromingen ontsnapten. Oude autobanden en dieselolie om de doden te verbranden zijn niet aan te slepen.

De werkers kwijten zich in een veelzeggende stilte van hun lugubere taak. De identificatie van de talloze lichamen, al dan niet deels begraven in de modder, blijft beperkt tot het vaststellen van het geslacht en een ruwe schatting van de leeftijd.

Mitch is de zoveelste natuurramp van 1998. Terwijl de orkaan voortraast, ligt de genadeloze Georges (september) nog vers in het geheugen, evenals de watersnoodrampen in China (augustus), die vele duizenden levens kostte en die circa 250 miljoen Chinezen dupeerde, in Bangla Desh, India en Mexico.



HET JAAR 1998

Januari
Februari
Maart
April
Mei
Juni


Juli Augustus September Oktober November December

Sportjaar 1998

Spraakwater 1998

Overleden in 1998





© 1998 De Telegraaf-i / Dagblad De Telegraaf