&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">


NOVEMBER


John Glenn oudste mens in de ruimte

CAPE CANAVERAL - Oud-astronaut John Glenn (77) komt dolenthousiast, maar lichamelijk wat stijfjes terug van zijn tweede ruimtereis.

Met op de achtergrond zijn portret uit 1962, toen hij zijn eerste ruimtereis maakte, doet John Glenn verslag van de trip met de Discovery.

Senator Glenn is de oudste mens in het heelal, waarmee hij zijn tweede record vestigt. In 1962 was hij de eerste Amerikaan die in een raket rond de aarde cirkelde. Zesendertig jaar later wordt hij opnieuw uitverkoren.

De uitermate fitte Glenn maakt deel uit van de zevenkoppige bemanning van het ruimteveer Discovery. Hij is in de Verenigde Staten een echte volksheld. Gezien zijn status gaan er geluiden op als zou zijn deelname een stunt zijn, bedoeld om de tanende belangstelling voor de ruimtevaart nieuw leven in te blazen.

Volgens ruimtevaartorganisatie NASA is niets echter minder waar. Glenn is tijdens de negendaagse reis proefkonijn van een onderzoek naar het verouderingsproces. In de ruimte doen zich dezelfde fysiologische veranderingen voor als bij mensen die ouder worden. Bij senioren is dit proces onomkeerbaar, bij astronauten niet.

Glenn is 'lijdend voorwerp' van tien medische experimenten, terwijl aan boord van de Discovery in totaal 83 proeven worden gedaan. Vlak voordat het ruimteveer wordt gelanceerd, wordt Glenn echter afgewezen voor een van de belangrijkste experimenten. Hij zakt voor een test naar slaapstoornissen met het hormoon melatonine, dat in Amerika vaak als middeltje tegen jetlag wordt gebruikt. Deze proef was een van de voornaamste redenen voor Glenns terugkeer in de ruimte.HET JAAR 1998

Januari
Februari
Maart
April
Mei
Juni


Juli Augustus September Oktober November December

Sportjaar 1998

Spraakwater 1998

Overleden in 1998

© 1998 De Telegraaf-i / Dagblad De Telegraaf