&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">


NOVEMBER


Oranje voltooit hockeytrilogie

LAHORE - Nooit eerder lukte het een land om de drie meest aansprekende hockeytitels achter elkaar te winnen. Nederland heeft de primeur. In Lahore verovert Oranje de Champions Trophy. Na het winnen van de olympische titel in Atlanta en de wereldtitel in Utrecht voltooit het Nederlands elftal van bondscoach Roelant Oltmans daarmee een unieke trilogie.

Voor de ogen van 40.000 steeds minder uitzinnige toeschouwers verslaat Oranje in de finale Pakistan met 3-1. Eerder in het toernooi werd nog met 5-3 verloren van het gastland. Ditmaal buigt Nederland een 0-1 achterstand om via goals van strafcornerkanon Bram Lomans, Piet-Hein Geeris en Marten Eikelboom.

Na een ereronde neemt aanvoerder en doelman Ronald Jansen de bokaal in ontvangst uit handen van de Pakistaanse president Mohammad Rafiq Tarar.

De Nederlandse hockeyers voltooien een unieke trilogie: Na de olympische spelen en het wk halen ze ook het goud binnen van de Champions Trophy.

Met het spelen van de finale heeft Nederland er meteen een nieuwe record-international bij. Middenvelder Jacques Brinkman (32) speelt zijn 286ste interland en evenaart daarmee het record van Cees-Jan Diepeveen.

Een andere vedette is er echter niet bij in Lahore. Teun de Nooijer, de man die in Utrecht Oranje naar de wereldtitel tikte, is enkele dagen eerder naar huis gereisd wegens droeve familie-omstandigheden.

"Via Teletekst ben ik er zojuist achtergekomen dat het Nederlands elftal voor de vierde keer in zijn historie de Champions Trophy heeft gewonnen", schrijft De Nooijer met gemengde gevoelens in zijn column in Telesport.

"Ik sta alleen voor de televisie. Mijn stick heeft moeten plaatsmaken voor de afstandbediening. Ik gooi mijn stick niet van vreugde tegen de grond, zoals twee jaar eerder na het winnen van de Champions Trophy in Madras (India). Nee, nu doe ik de televisie uit en denk even aan mijn 15 ploeggenoten die in Lahore voor 40.000 man de hoofdprijs in ontvangst nemen."

"Natuurlijk is het jammer dat ik op het moment dat de finale al was bereikt wegens familieomstandigheden naar Nederland ben gegaan. Spijt van mijn beslissing heb ik niet en zal ik gelukkig ook nooit krijgen. Nu maar hopen dat ze mijn medaille niet vergeten mee te nemen..."HET JAAR 1998

Januari
Februari
Maart
April
Mei
Juni


Juli Augustus September Oktober November December

Sportjaar 1998

Spraakwater 1998

Overleden in 1998

© 1998 De Telegraaf-i / Dagblad De Telegraaf