&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">


MEI


PvdA en VVD grote winnaars

DEN HAAG - De Tweede Kamerverkiezingen op 6 mei zijn een groot succes voor PvdA en VVD. De socialisten winnen onder leiding van Wim Kok acht zetels en komen uit op 45 zetels in de Kamer. De liberalen behalen met 38 Kamerzetels een winst van zeven.

"Ik proef voor het eerst in mijn loopbaan het zoet van de overwinning", zegt een ontroerde Kok, terwijl hij wordt toegezongen met 'Wimpie bedankt!' door zijn partijgenoten.

VVD-leider Bolkestein spreekt van een "historische overwinning". Hij verbetert het record van 36 Kamerzetels van zijn voorganger Ed Nijpels. De VVD is nu de tweede partij van Nederland. Beide partijen spreken zich met voorwaarden uit voor een voortzetting van Paars.

Uitzinnige vreugde bij de PvdA, die onder leiding van Wim Kok groot verkiezingssucces boekt. "Voor het eerst in mijn loopbaan proef ik het zoet van de overwinning", aldus een ontroerde Kok.

Zoals verwacht in de peilingen zet de in maart begonnen neergang van D66 zich door. De kiezers laten de partij massaal in de steek, waardoor tien zetels worden verloren. De Democraten komen uit op 14 Kamerzetels. Hierdoor wakker geschud stellen ze dat de 'herkenbaarheid' van D66 in een nieuw kabinet moet toenemen, wil Paars II een kans maken.

Het CDA zit ook in de hoek waar de klappen vallen: met zes zetels verlies blijven 29 Kamerzetels over. De christen-democraten boeken hiermee de slechtste uitslag sinds de oprichting van hun partij in 1980. CDA-voorman De Hoop Scheffer reageert teleurgesteld, maar ziet geen reden voor een koersverandering en spreekt zelfs van een "een diepte-investering".

GroenLinks en de Socialistische Partij hebben wel reden tot feest vieren. Beide partijen winnen stevig. GroenLinks klimt van vijf zetels naar 11 Kamerzetels, de SP wint er drie en komt uit op 5 zetels. De respectievelijke lijsttrekkers Rosenmöller en Marijnissen spreken van een "doorbraak in de Nederlandse politiek".

Vast staat dat de Nederlandse politiek een ruk naar links heeft gemaakt. Nooit eerder in de parlementaire geschiedenis wisten de 'progressieve' partijen zoveel zetels te vergaren. PvdA, D66, GroenLinks en SP komen gezamenlijk uit op 75 van de 150 Kamerzetels. In 1994 waren dat er 68.

De extreem-rechtse Centrum-Democraten moeten hun drie zetels in de Tweede Kamer inleveren. Daarmee verdwijnt de omstreden CD-leider Janmaat uit de bankjes. Ook de ouderenpartijen worden weggevaagd. Na de vele interne ruzies de afgelopen jaren behalen AOV/Unie 55+ en Senioren 2000 geen enkele zetel.HET JAAR 1998

Januari
Februari
Maart
April
Mei
Juni


Juli Augustus September Oktober November December

Sportjaar 1998

Spraakwater 1998

Overleden in 1998

© 1998 De Telegraaf-i / Dagblad De Telegraaf