&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">


MEI


Songfestival-winnares Dana International zet Israël op z'n kop

BIRMINGHAM - 'Hij is groot, zij is groot', schreeuwen jonge, niet-gelovige Israëli's. Ze laten een spontaan straatfeest losbarsten in Tel Aviv wanneer de transseksueel Dana International met het liedje Diva voor hun land het Eurovisiesongfestival wint.

De in 1996 van man naar vrouw geopereerde Sharon Cohen maakt in Israël een religieuze en culturele woordenstrijd los. Volgens de ultra-orthodoxe joden is alles wat boven de teennagels bloot is, laat staan van sekse verandert, een vorm van 'sitra achra', het slechte.

Transseksueel Dana International is een van de meest extravagante winnaars uit de Songfestival-geschiedenis.

De niet-religieuze joden, die Dana tot de koningin van Israël hebben gekroond, moeten volgens hen dan ook te vuur en te zwaard worden bestreden. Vrijzinnige Israëli's zijn echter trots dat uitgerekend hun land zo liberaal is dat een transseksueel hun land kan vertegenwoordigen.

Het songfestival in Birmingham wordt verder beheerst door een nieuwe vorm van jureren. Per land mogen de kijkers telefonisch de uitslag bepalen. Dat geeft af en toe merkwaardige resultaten. In Duitsland scoort Turkije het hoogst, volgens de Duitse delegatie omdat er zoveel Turkse immigranten wonen.

Dana, toen zij nog Sharon Cohen was.

De Duitse cult-artiest Guildo Horn scoort juist weer hoog in buurlanden Nederland en Zwitserland. De clowneske zanger is onder de Duitse jeugd een rage geworden en om de uitslag te beïnvloeden organiseren de jongeren overal over de grens 'Guildo-feesten', waar alle aanwezigen met gsm-telefoons eindeloos bellen om voor hun idool te stemmen.

Edsilia Rombley wordt voor Nederland vierde en behaalt (na de winst van Teach Inn in 1975) het beste resultaat in 23 jaar.HET JAAR 1998

Januari
Februari
Maart
April
Mei
Juni


Juli Augustus September Oktober November December

Sportjaar 1998

Spraakwater 1998

Overleden in 1998

© 1998 De Telegraaf-i / Dagblad De Telegraaf