&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">


JUNI


Treinramp in Duitsland

ESCHEDE - Bij het ernstigste treinongeluk uit de Duitse geschiedenis komen 98 mensen, onder wie tientallen kinderen, om het leven. Nog eens 50 passagiers raken zwaargewond.

De ramp doet zich voor bij het Noord-Duitse plaatsje Eschede. De Intercity Express 884, die 's ochtends op weg is van München-Hannover naar Hamburg, ontspoort vlak voor een spoorbrug. Het gevaarte, dat met 200 kilometer per uur op topsnelheid rijdt, vouwt zich op als een harmonica. De gehele brug stort in.

"Ik kon haast niet geloven dat er overlevenden waren", zegt een omwonende die pal na de enorme klap hulp verleent. Toch komen passagiers in de laatste wagons, die op de rails zijn blijven staan, er heelhuids vanaf.

In een mum van tijd zijn er meer dan 1000 reddingswerkers ter plaatse. De taferelen zijn hartverscheurend: geestelijken staan stervenden, ingeklemd tussen de wrakstukken, bij. Bondskanselier Kohl en koningin Beatrix betuigen hun medeleven met de nabestaanden.

De oorzaak van de ramp is waarschijnlijk een versleten stalen band om een van de wielen geweest. De Duitse spoorwegen besluiten daarom alle 60 Intercity Express-treinen grondig op metaalmoeheid te controleren.

In Hamburg blijken verschillende tramwagons, die met dezelfde type wielstellen als de treinen zijn uitgerust, bandbreuken te vertonen.HET JAAR 1998

Januari
Februari
Maart
April
Mei
Juni


Juli Augustus September Oktober November December

Sportjaar 1998

Spraakwater 1998

Overleden in 1998

© 1998 De Telegraaf-i / Dagblad De Telegraaf